fbpx

Legfrissebb blogbejegyzések a BP Legal oldalán

ÁSZF

Minden, amit az ÁSZF mintáról tudnod kell!

„Az általános szerződési feltételeket megismertem, megértettem és elfogadom” – ezzel vagy ehhez hasonló fordulatokkal te is sűrűn találkozhattál már, amikor regisztráltál és/vagy vásároltál valamely webáruházban. Napjainkban az internetes vásárlás kényelmes és megbízható alternatívája a bolti sorbanállásnak, ezért népszerű és széles körben elterjedt. Ezzel viszont szükségszerűen együtt jár a jogi szabályozás fejlődése is, amely egyre összetettebbé, konkrétabbá és ami fontos, számonkérhetőbbé válik.

Tovább olvasok »
Zártkerti ingatlan adásvétele

Zártkerti ingatlan vásárlása – nem mind arany, ami fénylik?

Ha egy település belterületéről vagy külterületéről beszélünk, valószínűleg te is könnyedén el tudod képzelni, hogy milyen ingatlanok helyezkednek el ott: belterületen boltokkal, iskolákkal, orvosi rendelőkkel, de leginkább lakóingatlanokkal, míg külterületen szántókkal, legelőkkel, erdős területekkel és mezőgazdasági földekkel találkozhatsz.

Tovább olvasok »
TEÁOR számok

TEÁOR számok kisokos – minden amit tudni érdemes

A TEÁOR számokról biztosan sokat hallottál, ha pedig saját vállalkozásod van, akkor már találkoztál is velük. Mindenki tudja, hogy léteznek, azt is, hogy egy vállalkozásnak rendelkeznie kell ilyen kódszámmal. Viszont azzal, hogy mi is a TEÁOR számok alapján történő rendszerezés célja, talán már kevesebben vannak tisztában.

Tovább olvasok »
Birtokbaadás

Az ingatlanvásárlás utolsó lépése: amit a birtokbaadási jegyzőkönyvről tudnod kell

Egy ingatlan vásárlása jelentős esemény mindenki életében: nem csak azért, mert ez lesz az a hely, ahova minden nap hazatérsz, ezentúl talán ez jár a legnagyobb anyagi kiadással is. Önmagában igényeidnek és pénztárcádnak egyszerre megfelelő lakást találni sem feltétlen egyszerű, azonban ha ez sikerült, még mindig rengeteg lehetséges buktatóval nézhetsz szembe.

Tovább olvasok »
Ügyvédi díjak

Ügyvédi díjak: mikor miért fizetünk, és mire számítsunk a pénzünkért cserébe?

Szakszerű ügyvédi segítségre bármilyen jelentősebb jogügylet során szükséged lesz, bizonyos esetekben pedig a jogszabályok kötelezően írják elő a szakértő jogi közreműködést. Ezeken kívül rengeteg élethelyzetben a saját dolgodat könnyítheted meg a hozzáértő jogi tanácsadással. Mégis sokan gondolják úgy mind a mai napig, hogy az ügyvédek drágák, egy ügyvédi tanácsadás pedig luxustermék.

Tovább olvasok »
Ingatlanjogi jogszabályok

A legfontosabb ingatlanjogi jogszabályok

Egy ingatlan adásvétele minden esetben jelentős, komoly megfontolást igénylő esemény: nemcsak egy lakás vételára, de a vásárláshoz kapcsolódó különböző illetékek, díjak költsége, az egyes bejelentési kötelezettségek, a hosszabb ügymenet, adott esetben az engedélyek beszerzése és az egyéb adminisztratív teendők miatt is.

Tovább olvasok »
Átvételi elismervény minta

Minden, amit az átvételi elismervény mintáról tudnod kell!

Átvételi elismervény: szinte minden jelentősebb átadás – átvételnél találkozhatsz ezzel a dokumentummal, számtalan alkalommal a hétköznapok során is. Legyen szó akár készpénz, áru, műszaki eszköz vagy értékpapír átadásáról, mindig szükséged lesz egy dokumentumra, amivel később a birtokba adást igazolni tudod.

Tovább olvasok »
Mit kell tudni a bérleti szerződésekről?

Mit kell tudni a bérleti szerződésekről?

A bérleti szerződés az egyik legáltalánosabb polgári jogi jogügylet. Az élet számos területén találkozhatsz vele, a szerződés tárgya ingó és ingatlan egyaránt lehet. Gazdaságosabb megoldás lehet az adásvételnél, kiváltképpen, ha egy vagyontárgyra csak ideiglenesen, átmenetileg van szükséged.

Tovább olvasok »