fbpx

Kft. alapítás lépésről lépésre

Miről fogsz olvasni?

Amikor cégalapításra kerül a sor, hazánkban a bt. mellett a kft-t választják a legtöbben. Nem véletlenül, hiszen ez a társasági forma számos előnnyel rendelkezik, ráadásul az életre hívása is egyszerű és kedvező árú. Sőt, egy kft. személyiségi jogokkal is rendelkezik, így a cégedre is vonatkozik majd a jó hírnévhez vagy a névviseléshez való jog.

A korlátolt felelősségű társaság (kft.) tehát jogi személy, emellett pedig természetesen gazdasági társaság is, azaz célja a gazdasági tevékenység. Különlegessége pedig, hogy a tagok felelőssége korlátozott, vagyis a tagjaként nem kell a teljes vagyonoddal felelned a társaság tartozásaiért. Olvass tovább, ha többre vagy kíváncsi, és szakértői válaszokat szeretnél a kérdéseidre!

A kft. alapítás menete

A korlátolt tagi felelősség mellett a kft. egy másik előnyével is érdemes tisztában lenned. Nevezetesen, hogy akár egy vagy több személy is megalapíthatja, és a lehetőség nemcsak természetes, de jogi személyek előtt is nyitva áll. Mindez azt jelenti, hogy már egy meglévő vállalkozásodat is bevonhatod a kft. alapításába.

Korlátolt felelősségű társaságot létrehozni viszonylag gyors és egyszerű, azonban a jó döntéshez ebben az esetben is alaposan átgondolt stratégia szükséges. Már az első lépésben érdemes feltenned magadnak – és az esetleges társaidnak – az alábbi kérdéseket, hiszen ezek az alapító okirat feltételei:

 • Hol lesz a kft. székhelye (igény esetén fióktelepet vagy telephelyet is választhatsz)?
 • Kik lesznek a társaság tagjai, és mekkora, milyen arányú lesz egy-egy tag törzsbetétje? Ez adja ki ugyanis a törzstőkét, amivel útnak indul majd a vállalkozásod. Nemcsak pénzbeli hozzájárulás, hanem más vagyoni elemek is szóba jöhetnek az alapításnál.
 • Ki lesz a kft. ügyvezetője, és milyen formában kerül alkalmazásra (vállalkozóként, munkavállalóként vagy cégvezetőként)?
 • Szeretnél-e felügyelőbizottságot vagy könyvvizsgálót
 • Meg kell határoznotok a szabályokat, amik alapján a tagok részesednek a nyereségből.
 • Azt is el kell döntened, hogy milyen gyakran lesz szükség taggyűlésre, és ezeknek hol lesz a helyszíne.
 • Végül azt a kérdést is fel kell tenned magadnak, hogy a társaság határozott vagy határozatlan időre alakul-e?
 •  

Ha mindezekre a kérdésekre megszületett a válasz, és minden szükséges irat rendelkezésre áll, elkészülhetnek a cégiratok. Ez a folyamat jellemzően rövid időt, mindössze 1-2 napot vesz igénybe. Ha pedig a papírokra rákerülnek a megfelelő aláírások, a cégbírósági procedúra következik, ahova ma már egyszerűsített elektronikus úton is benyújthatod a papírokat. Ha ezen is túl vagy, a NAV kiállít a cégednek egy adószámot, és erről tanúsítványt is küld. Innen már csak egy munkanap, és a cégbíróság bejegyzi a kft-t – legalábbis ez áll a törvényben, a gyakorlatban azonban 1-2 hetes átfutási idővel érdemes számolnod.

Ha mindezt egy ügyvédi irodára bízod, sok idegeskedéstől és kellemetlen meglepetéstől kímélheted meg magad. Egy jogászcsapat ellenőrzi az okmányokatellenjegyzi az iratokat és intézi a cégbírósági kérelmeket (a bejegyzést elrendelő végzést is az ügyvéded kapja majd). Ha minket választaszprofik vesznek majd körül, akik a fent részletezett szolgáltatások mellett tanácsokat is adnak új céged működésével kapcsolatban. Ha pedig egy megbízható könyvelőre vagy székhelyszolgáltatóra van szükséged, abban is tudunk segíteni!

Az alapításhoz szükséges dokumentumok

A gazdasági társaságoknál, így a kft-nél is szigorúak a szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumok, engedélyek és nyilatkozatok kellenek az alapításhoz. Minden esetben kötelezők az alábbi iratok:

 • Létesítő okirat (kétféle létezik a kft. formájától függően. Egyszemélyes alapítás esetén alapító okiratnak, míg többszemélyes kft.-nél társasági szerződésnek nevezzük).
 • Mivel kötelező legalább egy ügyvezetőt választani, szükséged lesz egy ezt igazoló, ún. tisztséget elfogadó nyilatkozatra. (az ügyvéded aláírásmintát is készít a folyamat során).
 • Igazolnod kell, hogy a bejelentett székhelyet jogszerűen használod. Erről nyilatkozhat az ügyvezető, de megfelel egy székhelyszolgáltatóval kötött szerződés is.
 • A jogszabályok a tagjegyzéket is előírják. Ez azt jelenti, hogy egy dokumentumban rögzítened kell a tagok nevét, a törzsbetétjük arányát és legfontosabb kötelezettségeiket.
 • Az előző ponttal összefüggően azt is írásba kell foglalnod, hogy a tagok megfizették a törzstőkét, és azt a kft. rendelkezésére bocsátották.
 • Ügyvédi meghatalmazás a cégeljárásra.
 • Ki kell töltened egy nyilatkozatot, ami alapján a NAV megállapítja a céged adószámát.
 • Az utolsó kötelező elem a bejegyzési kérelem. Ezt az ügyvéded készíti el, írja alá, és küldi el az illetékes cégbíróságnak.
 •  

Visszatérve az első pontra, vagyis a társasági szerződésre vagy alapító okiratra, ennek a dokumentumnak is vannak kötelező elemei, és vannak olyanok, amelyeket érdemes belefoglalni. Kötelező rögzíteni:

 • cégnevet és annak rövidített formáját.
 • A székhely címét.
 • tagok legfontosabb adatait, azaz a nevet és a lakcímet (a személyi igazolványodat mindenképp vidd magaddal az ügyvédhez!).
 • tagok vagyoni hozzájárulásának mértékét, a törzsbetétek arányait, illetve szabályoznod kell, ki milyen mértékben részesedik a nyereségből.
 • Az üzletrészekhez kapcsolódó szavazatszámot.
 • vezető tisztségviselő személyét.
 • A törzstőke mértékét.
 • A társaság fő tevékenységét.
 • taggyűlés összehívásának helyszínét és rendszerességét.
 • A tagok üzletrészre vonatkozó elővásárlási jog gyakorlásának sorrendjét.
 •  

Ezeknek tehát minden létesítő okiratban benne kell lennie, de igény esetén más dolgokat is rögzíthetsz. Ezek közé tartozik például az idegen nyelvű cégnév, a fióktelep és telephely, a könyvvizsgáló személye vagy éppen a kft. további tevékenységeinek rögzítése. 

Kft. alapítás költségei

Ha már eldöntötted, hogy kft.-t alapítasz, bizonyára a legfontosabb kérdések között szerepel nálad is, hogy mennyibe fog kerülni a létrehozása és a fenntartása. Előbbi kapcsán mindenképp az egyszerűsített eljárást érdemes választanod, hiszen így máris illetékmentessé válik a folyamat, sőt azért sem kell fizetned, hogy a bejegyzést közzétegyék a cégközlönyben. székhely jogszerű használatát tulajdoni lappal kell igazolnod, ennek 1000 Ft/db az ára. Az ügyvédi munkadíj a legváltozóbb költség, ennek kapcsán érdemes már előre tájékozódnod és ajánlatot kérned.

Az alapítás költségeihez tartozik még a törzstőke is, melynek összege a hatályos társasági jog alapján nem lehet kevesebb 3 millió forintnál (felső limit ugyanakkor nincs). Érdekesség, hogy pár éve ez az összeg mindössze 500 ezer forint volt, egy 2014-es változtatás után azonban jelentősen megemelték. Ahogy már szó volt róla, a törzstőke nemcsak pénz lehet, hanem egyéb vagyoni elem, vagy akár szellemi tulajdon is.

Ami a fenntartást illeti, a költségeidet számos tényező befolyásolhatja. Ha például székhelyszolgáltatóval kötsz szerződést, ennek összege az évi 50-60 ezer forintot is elérheti. Egy ügyvédi irodára folyamatosan szükséged lesz, az árak pedig ebben az esetben is széles tartományban mozognak – és mindez igaz a könyvelésre is. Végül a bankszámla sincs ingyen, azonban a pénzintézetek meglehetősen kedvező kondíciókkal is kínálnak vállalkozói csomagokat.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

hello@bplegal.hu

hello@bplegal.hu

Egyszemélyes kft. alapítása

Egyszemélyes kft-t akkor érdemes alapítanod, ha igazán gyors és hatékony működést és döntéshozatalt szeretnél. Mivel nem kell senkivel megvitatnod a vállalatot érintő lépéseket, így felgyorsulhatnak a folyamatok. Az egyszemélyes kft. alapítása alapvetően megegyezik a többszemélyes verzióval, azonban ilyenkor nem társasági szerződés készül (hiszen szerződést csak több személy köthet), hanem alapító okirat. Olyan eset is előfordulhat, hogy egy többszemélyes kft. válik egyszemélyessé, amennyiben egyetlen taghoz kerül minden üzletrész. Ilyenkor egy éven belül alapító okiratot kell készíttetned.

Az egyszemélyes társasági formában alapítóként te gyakorolsz minden jogot, és hozol meg minden döntést, ami a taggyűlés hatáskörébe tartozna. A törvény ugyanakkor nem tiltja, hogy ügyvezetőt állíts a vállalkozás élére, aki akár kívülálló is lehet. Egyedül tagként pedig utasítási jogod lesz az ügyvezetővel szemben, azaz ilyenkor is a saját szád íze szerint irányíthatod a kft-t. Fontos, hogy a határozatokat mindig írásban kell közölnöd az ügyvezetéssel, hiszen csak így válik hatályossá.

Az egyszemélyes kft-nél ugyanúgy 3 millió forint szükséges az induláshoz, és itt is bevonhatsz nem pénzbeli vagyont is. Utóbbiakat azonban köteles vagy a nyilvántartásba vételi kérelem előtt teljes egészében a cég rendelkezésére bocsátani – ezzel ellenkező rendelkezés pedig nem is kerülhet az alapító okiratba. Ha egyedüli tag vagy, nem állhatsz munkaviszonyban a saját vállalkozásoddal, ezért a járulékfizetési-kötelezettségeid némileg magasabbak lesznek. 

Az egyszemélyes kft-vel a felelősséged is nagyobb. A polgári törvénykönyv ugyanis úgy kezeli ezt a társasági formát, mintha egy gazdasági társaságban egyetlen tag minősített befolyást szerzett volna. Ennek pedig az a jelentősége, hogy ha a céged jogutód nélkül szűnik meg, egyedüli tagként köteles vagy helytállni a ki nem elégített követelésekért. Ez persze csak akkor igaz, ha a megszűnés a hátrányos üzletpolitika miatt következett be. Ha pedig végelszámolással szünteted meg az egyszemélyes kft-t, ez a rendelkezés érvényét veszti.

Milyen kötelezettségeid lesznek a kft. alapítását követően?

A kft. számos előnyt kínáló cégforma, mindez azonban korántsem jelenti, hogy ne lennének kötelezettségeid a megalapítása után. Van pár buktató, amin elcsúszhat a projekt, ezek közül a leggyakoribb a hibás névválasztás. Jobban jársz, ha már a tervezés első fázisában utána nézel, hogy nem foglalt-e a neked tetsző név. Ha pedig szabad, arról is tájékozódj, hogy használható-e abban a formában, ahogy megálmodtad (az ún. vezérszón kívül csak magyar szavak szerepelhetnek a magyar helyesírás szabályainak megfelelve).

Amennyiben pedig megvan a tökéletes cégnév, és az alapításon is túl vagy, a székhelyeden ki kell tenned a cégtábládat. Előfordulhat, hogy az ügyvezető nem tartózkodik állandóan a megadott telephelyen, márpedig a cég képviseletére kizárólag ő jogosult. Éppen ezért javasolt írásos meghatalmazást adni a telephelyen dolgozó kollégáknak, hogy jogosultak legyenen átvenni a postai küldeményeket.

tagok kötelesek a cégbejegyzésig a kft. rendelkezésére bocsátani a teljes jegyzett tőkét, azonban a társasági szerződés lehetőséget adhat, hogy ezt a határidőt kitolják. Erre a határidőre pedig érdemes figyelni, és a meghatározott időpontig teljesíteni a kötelezettséget. Ilyenkor már az a legjobb, ha a kft-d saját céges bankszámlával is rendelkezik (az alapítás során ez a lépés nem kötelező érvényű). Maradva az anyagiaknál, egy profi könyvelő bevonása nagyban megkönnyíti a kft. működtetését. Ha például a későbbiekben tevékenyéget szeretnél módosítani, a könyvelőd jelenti be a cégbírósághoz.

Speciális eset, ha a kft. hatósági engedélyhez kötött tevékenységet végez. Ilyenkor a működést csak akkor kezdheted meg, ha a szükséges engedélyeket beszerezted, és ezt a honlapodon vagy a Cégközlönyben közzétetted. A tevékenységi körök számát ugyan a jogszabályok nem maximalizálják, mégsem javasolt túlzásokba esni!

Bízd szakértőinkre a kft. alapítást!

Ahány kft., annyi féle egyedi igény és felmerülő nehézség. Egy kétszemélyes vállalkozás például könnyen döntésképtelenné válhat, ha a tagok 50-50%-ban határozták meg az üzletrészek arányát. A döntéseket ugyanis szótöbbséggel szükséges meghozni, ezért egy esetleges nézeteltérés a társaddal krízishelyzetbe hozhatja a vállalkozásodat. Hogy ezt elkerüld, érdemes valamelyik fél javára billenteni az üzletrészek arányát.

Ez ugyanakkor csak egy példa a sok közül. A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik minden helyzetben a segítségedre lesznek. Felmérjük az egyedi igényeidet, és ennek megfelelően teszünk javaslatot a számodra ideális cégformára. Érthető tájékoztatást nyújtunk a cégalapítás menetéről, a legfontosabb szabályokról és a döntéshozatali rendről. Elkészítjük a szükséges iratokat és intézzük a cégbírósági teendőket is. Ha pedig az adók kapcsán szorulsz segítségre, vagy nem ismersz jó könyvelőt, ebben is tudunk javaslatokat tenni. Fordulj hozzánk bizalommal, ha profi csapatra bíznád a kft. alapítást!

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

A kitöltés kötelezettségmentes.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.