fbpx

A legnépszerűbb vállalkozási formák és amit tudnod kell róluk

Eljött az idő, hogy megvalósítsd az álmodat, megalapítsd a saját vállalkozásod, de  kétségek gyötörnek a megfelelő formával kapcsolatban? Célunk, hogy segítsünk a vállalkozás indításában, ehhez bemutatjuk a főbb vállalkozási formákat. Lesz szó például az egyéni vállalkozásokról, a korlátolt felelősségű társaságról és a bt.-ről is, emellett szót ejtünk arról is, hogy milyen adózási formát érdemes választani, és néhány ezekhez kapcsolódó hasznos tanácsot is megosztunk veled.

Milyen vállalkozási formák léteznek?

Egyéni vállalkozás

A legegyszerűbb vállalkozási forma, olyan magánszemélyeknek ajánlott, akik nem tudnak pénzt befektetni a vállalkozás elindításába, vagy kisebb forgalmú tevékenységet végeznek. Egyszerűsége ellenére érdemes figyelni arra, hogy egyes tevékenységi körökhöz végzettség szükséges, erről jó, ha tájékozódjunk, mielőtt belevágunk. Az egyéni vállalkozó mindennemű vele szemben fellépő követeléssel a teljes saját vagyonával felel, ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen keress fel egy könyvelőt, vagy egy jogászt, aki segítségedre lesz a vállalkozás elindításában. Egyéni vállalkozóként a legkézenfekvőbb adózási forma a KATA.

Egyéni cég

Az egyéni cég az egyéni vállalkozás és a gazdasági társaságok között helyezkedik el félúton. Azoknak javasoljuk, akik már kinőtték az egyéni vállalkozói keretet, de továbbra is egyszemélyes vállalkozásként kívánnak üzemelni. Szükséges hozzá alaptőke, azonban nincs kikötve minimum összeg, csupán annyi, hogy ha 200 000 Ft alatt van ez az összeg, akkor csak készpénz lehet.

Amennyiben fölötte van, akkor lehet nem vagyoni betét, azaz apport formájában is. Szintén a teljes vagyonával felel a kötelezettségekkel szemben, illetve egy személy kizárólag egy ilyen céggel rendelkezhet, és leghamarabb az egyéni vállalkozás megszűnése utáni napon hozható létre. A számviteli törvény alá tartozik, így év végén beszámolót kell készíteni.

Betéti társaság (bt.)

Bt. minimum két taggal indulhat, a társaság működése során végig szükség van egy beltagra és egy kültagra, bármelyik megszűnik, azzal a cég is megszűnik. A vállalkozás indításakor le kell a szerepeket szerződésben fektetni, hatalmas különbség van a bel-, és kültag felelőssége között. A beltag a teljes vagyonával felel, míg a kültag csupán a betett értékkel, illetve az üzlet vezetésére és képviseletére is csak a beltag jogosult, a kültagok csendestársként vannak jelen. Ez a vállalkozási forma sem indulhat üres zsebbel, mindenképpen rendelkeznie kell alaptőkével, melynek nagyságáról törvény nem rendelkezik. A tagok vagyoni betéteiből tevődik össze. 

A bt dönthet úgy, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA / KATA) hatálya alá kíván tartozni, egyéb esetben a társasági adó hatálya alá tartozik.

Korlátolt felelősségű társaság (kft.)

Indulásához 3 millió forint alaptőkére van szükség, ez tagonként meghatározott minimum összegű apportot vagy törzsbetétet jelenthet. Minden tagnak egy törzsbetétje lehet, egy törzsbetétnek azonban lehet több tulajdonosa. A nyereséget a törzsbetétek arányában osztják szét a tagok között. Az induláshoz egy tag is elegendő, és kizárólag az ügyvezető és a vezető beosztásban lévő tagok felelnek a teljes vagyonukkal. Az alapításához kötelező társasági szerződést kötni. A kft. működése érdekében taggyűlést kell létrehozni, és a döntéseket általuk lehet meghozni. A társaság megszűntetéséhez vagy egy tag kizárásához a taggyűlés legalább háromnegyedes döntési többsége szükséges. 

Adózás tekintetében szintén dönthet: az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) hatálya alá kíván tartozni, vagy marad a társasági adó hatálya alatt.

Közkereseti társaság (kkt.)

Minimum két tagra van szükség a létrehozásához, és minden tag korlátlanul felel a vagyonával, emellett egyetemleges felelőséggel rendelkeznek. Éppen ezért fontos, hogy megnézzük, kivel indítunk közös vállalkozást, mert könnyen rossz vége lehet esetleges nézetkülönbségnek. Az egyéni céghez hasonlóan ebben az esetben sincs minimálisan jegyzett tőke. A tagok aktívan dolgoznak a cégben mindketten.

Adózásban választhatja a KATA-t vagy maradhat a társasági adó hatálya alatt.

Részvénytársaság (nyrt. és zrt.)

Jóval magasabb elvárásokkal bír, mint a fentebb felsoroltak, elegendő csak az alaptőke összegeire rápillantani: nyilvános alapításnál minimum 20 millió Ft, zártkörű alapításnál 5 millió Ft szükséges.
Különbség a nyílt és a zárt alapítás között:
Nyílt alapítás: a részvények nyilvánosan kerülnek forgalomba hozatalra vagy nyilvános értékesítésre.
Zárt alapítás: a részvények nem kerülnek nyilvános forgalomba, az alapítók a társaság összes részvényét maguk jegyzik.
A részvény itt tagsági jogot jelent. Egy olyan értékpapír, mely igazolja, hogy a tulajdonosa hozzájárult a cég tőkéjéhez, ezzel jogot formálva arra, hogy neki is tulajdoni része legyen a cégben.
Részvénytársaság működhet egyszemélyes vállalkozásként is, amennyiben az összes részvény egy emberhez tartozik.

Mi a különbség az adózási formák között?

Tételes költség elszámolás: ebben az esetben gyűjteni kell a számlákat, a bevétel és költség függvénye lesz az adó mértéke. A Kft. vagy a Bt. is adózhat így.
Bevétel alapú elszámolás: ekkor nem kell eltenni a számlákat, bevétel alapon történik az adózás. Ilyen adózási forma például a KATA.

Így válaszd ki a számodra megfelelő társasági formát

Az elinduláshoz számos dolgot kell mérlegelni, nem elegendő a vállalkozásod tevékenységéhez igazítani a választott formát. Fontos figyelembe venni, hogy van-e induló tőkénk, hány személyes lesz a cég, amennyiben több emberről van szó, úgy tisztázni kell a felelősségvállalás terhét is. Emellett pedig látni kell a bevételi forrás lehetőségeit, a várhatóan felmerülő költségeket, és a vállalkozás célját: hobbi vállalkozás készülődik, vagy komoly terveid vannak az üzlettel? Esetlegesen beruházásra is készül a majdani cég?

Jellemzően az egyéni vállalkozást, egyéni céget és a bt-t a kisebb vagy semmilyen tőkével nem rendelkezők választják. A bt-re továbbá jellemző, hogy legfőképpen kisebb, családi vállalkozásokhoz használják, míg a kft-t üzleti partnerek veszik fel vállalkozási formának. Természetesen van lehetőség változtatni, azaz, amit induláskor választunk nincs kőbe vésve, de érdemes ennek ellenére jól dönteni, mert igen nagy költségekkel járhat, ha nem a megfelelő úton indulunk el.

Ha döntöttél: így kezdj bele a cégalapításba

Ha megvan a cégforma, akkor érdemes egy jó cégnevet is választani, persze ha nem egyéni vállalkozók leszünk, mert ott a saját nevünkön működünk. Ha a cégnév is eldőlt, első lépésként fel kell keresni egy ügyvédet, aki megszerkeszti a társasági okiratot. Majd 30 napon belül be kell jelentened a cég alapítását az illetékes cégbíróságon egy formanyomtatvány kitöltésével. Ha megkaptad a cégbejegyző végzést, nyolc napon belül bankszámlát kell nyitnod, és amennyiben szükséges, erre a számlára kell a jegyzett törzstőkét befizetni. A bankban igazolnod kell a vállalkozás indítás folyamatát, így mindenképpen vidd magaddal a létesítő okiratot, és a cégbíróság által megküldött tanúsítványt. A tényleges indulást követően be kell adnod az adóbejelentő nyomtatványokat a megadott hatóságokhoz. Az egyéni vállalkozás indítása lóg ki egyedül a sorból, ha ev. leszel, akkor elegendő egy ügyfélkapu regisztráció, melyen keresztül magad is elindíthatod a vállalkozást. 

A fent leírtak során több tényezőt ismertettünk, melyre az alapokhoz neked is szükséged van. Ne feledd: a jó ügyvéd, és könyvelő megbízása elengedhetetlen a biztonságos működéshez! Amennyiben nem vagy biztos a megfelelő döntésben, segítségedre lesz a BP Legal cégalapító szolgáltatása, mellyel minden folyamat és mozzanat egy kézben lesz, és amelyekről folyamatos, jól érthető tájékoztatást ad a cég számodra. Profi szakemberek lesznek a segítségedre, hogy minden határidőre és hibátlanul elkészüljön! Hiszünk az együttműködés erejében.

Jelen bejegyzésünk csak tájékoztató jellegű, nem minősül üzleti vagy ügyvédi tanácsadásnak. 

Mi történik miután elküldted az űrlapot?

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.

További bejegyzéseink

Betéti társaság jellemzői

A betéti társaság jellemzői: minden, amit tudnod kell róla

Az, hogy melyik vállalkozási forma a legkedvezőbb számodra, több mindentől függ. Mi lesz a vállalkozásod fő tevékenysége, mekkora tőkéd van, egyedül végzed majd a tevékenységet vagy valakivel együtt? Ha induláskor kevesebb pénzed van, de mégis társas vállalkozást szeretnél indítani, előnyös lehet számodra a betéti társaság.
Cikkünkben bemutatjuk a betéti társaság jellemzőit, amelyeket feltétlenül ismerned kell cégalapítás előtt.

Tovább olvasok »
Adásvételi szerződés ingóság

Minden, amit az ingó adásvételi szerződésekről tudni kell

Adásvétel esetén az eladó köteles a dolog tulajdonjogát a vevőre átruházni, a vevő pedig a vételárat megfizetni és a dolgot átvenni. A “dolog” minden testi tárgy, ami birtokba vehető; “ingó” pedig lényegében minden, ami nem ingatlan. Mostani bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy miért lehet érdemes a szerződéskötést választani, kitérünk annak formai és tartalmi követelményeire, az adófizetési kötelezettség megállapításának módjára, valamint a szerződés további lehetséges tartalmi elemeire is.

Tovább olvasok »
Ajándékozási szerződés

Mit kell tudni az ajándékozási szerződésről?

A Polgári Törvénykönyv az ajándékozást is a szerződések körében kezeli, ennek értelmében az ajándékozási szerződést a vagyonátruházó ügyletek között szabályozza.Az ajándékozási szerződés lényege az, hogy az ajándékozó a saját vagyona terhére ingyenes vagyoni előnyt nyújt a megajándékozott számára. Az ajándék lehet ingóság és ingatlan, vagy vagyoni értékű jog is.

Tovább olvasok »
Megbízási szerződés minden, amit tudni érdemes

Mit kell tudni a megbízási szerződésről?

A megbízási szerződés az egyik leggyakrabban alkalmazott szerződéstípus az üzleti életben, amivel valószínűleg már Te is találkoztál.Akár vállalkozóként, akár ügyfélként lesz szükséged megbízási szerződésre, jó, ha tisztában vagy az alapvető szabályokkal. Ebben a bejegyzésben szakértőink segítségével azt mutatjuk be, hogy mire ügyelj, ha megbízási szerződést kötsz valamilyen tevékenységre.

Tovább olvasok »
Közjegyzői díjak bemutatása

Mit kell tudni a közjegyzői díjakról?

A közjegyzők eljárásuk során közokiratokat állítanak ki, nyilvántartásokat vezetnek, aláírásokat hitelesítenek, jogi felvilágosítást nyújtanak a hozzájuk forduló ügyfeleknek – többek között. A díjazások mértéke soha nem megegyezés, hanem jogszabályi rendelkezés tárgya. Cikkünkben a közjegyzői díjazás szabályozását ismertetjük, az általános szabályokon át egyes konkrét esetekig bezárólag.

Tovább olvasok »
adásvételi szerződés

Mit kell tudni az adásvételi szerződésekről?

Az adásvételi szerződés a leggyakrabban előforduló szerződéstípus. Nem is gondolnád, de már az is annak számít, ha például egy étteremben rendelsz, hiszen megmondod, hogy mit kérsz, az eladó – ebben az esetben az étterem – az étlapon előre jelzi az árat, átadja neked a kért árut, te pedig kifizeted. Mindez szóban történik, ettől függetlenül az adásvétel minden elemét magán viseli.

Tovább olvasok »
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email