fbpx

A legnépszerűbb vállalkozási formák és amit tudnod kell róluk

Miről fogsz olvasni?

Eljött az idő, hogy megvalósítsd az álmodat, megalapítsd a saját vállalkozásod, de  kétségek gyötörnek a megfelelő formával kapcsolatban? Célunk, hogy segítsünk a vállalkozás indításában, ehhez bemutatjuk a főbb vállalkozási formákat. Lesz szó például az egyéni vállalkozásokról, a korlátolt felelősségű társaságról és a bt.-ről is, emellett szót ejtünk arról is, hogy milyen adózási formát érdemes választani, és néhány ezekhez kapcsolódó hasznos tanácsot is megosztunk veled.

Milyen vállalkozási formák léteznek?

Egyéni vállalkozás

A legegyszerűbb vállalkozási forma, olyan magánszemélyeknek ajánlott, akik nem tudnak pénzt befektetni a vállalkozás elindításába, vagy kisebb forgalmú tevékenységet végeznek. Egyszerűsége ellenére érdemes figyelni arra, hogy egyes tevékenységi körökhöz végzettség szükséges, erről jó, ha tájékozódjunk, mielőtt belevágunk. Az egyéni vállalkozó mindennemű vele szemben fellépő követeléssel a teljes saját vagyonával felel, ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen keress fel egy könyvelőt, vagy egy jogászt, aki segítségedre lesz a vállalkozás elindításában. Egyéni vállalkozóként a legkézenfekvőbb adózási forma a KATA.

 

Egyéni cég

Az egyéni cég az egyéni vállalkozás és a gazdasági társaságok között helyezkedik el félúton. Azoknak javasoljuk, akik már kinőtték az egyéni vállalkozói keretet, de továbbra is egyszemélyes vállalkozásként kívánnak üzemelni. Szükséges hozzá alaptőke, azonban nincs kikötve minimum összeg, csupán annyi, hogy ha 200 000 Ft alatt van ez az összeg, akkor csak készpénz lehet.

Amennyiben fölötte van, akkor lehet nem vagyoni betét, azaz apport formájában is. Szintén a teljes vagyonával felel a kötelezettségekkel szemben, illetve egy személy kizárólag egy ilyen céggel rendelkezhet, és leghamarabb az egyéni vállalkozás megszűnése utáni napon hozható létre. A számviteli törvény alá tartozik, így év végén beszámolót kell készíteni.

Betéti társaság (bt.)

Bt. minimum két taggal indulhat, a társaság működése során végig szükség van egy beltagra és egy kültagra, bármelyik megszűnik, azzal a cég is megszűnik. A vállalkozás indításakor le kell a szerepeket szerződésben fektetni, hatalmas különbség van a bel-, és kültag felelőssége között. A beltag a teljes vagyonával felel, míg a kültag csupán a betett értékkel, illetve az üzlet vezetésére és képviseletére is csak a beltag jogosult, a kültagok csendestársként vannak jelen. Ez a vállalkozási forma sem indulhat üres zsebbel, mindenképpen rendelkeznie kell alaptőkével, melynek nagyságáról törvény nem rendelkezik. A tagok vagyoni betéteiből tevődik össze. 

A bt dönthet úgy, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA / KATA) hatálya alá kíván tartozni, egyéb esetben a társasági adó hatálya alá tartozik.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

hello@bplegal.hu

hello@bplegal.hu

Korlátolt felelősségű társaság (kft.)

KFT alapításhoz 3 millió forint alaptőkére van szükség, ez tagonként meghatározott minimum összegű apportot vagy törzsbetétet jelenthet. Minden tagnak egy törzsbetétje lehet, egy törzsbetétnek azonban lehet több tulajdonosa. A nyereséget a törzsbetétek arányában osztják szét a tagok között. Az induláshoz egy tag is elegendő, és kizárólag az ügyvezető és a vezető beosztásban lévő tagok felelnek a teljes vagyonukkal. Az alapításához kötelező társasági szerződést kötni. A kft. működése érdekében taggyűlést kell létrehozni, és a döntéseket általuk lehet meghozni. A társaság megszűntetéséhez vagy egy tag kizárásához a taggyűlés legalább háromnegyedes döntési többsége szükséges. 

Adózás tekintetében szintén dönthet: az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) hatálya alá kíván tartozni, vagy marad a társasági adó hatálya alatt.

Közkereseti társaság (kkt.)

Minimum két tagra van szükség a létrehozásához, és minden tag korlátlanul felel a vagyonával, emellett egyetemleges felelőséggel rendelkeznek. Éppen ezért fontos, hogy megnézzük, kivel indítunk közös vállalkozást, mert könnyen rossz vége lehet esetleges nézetkülönbségnek. Az egyéni céghez hasonlóan ebben az esetben sincs minimálisan jegyzett tőke. A tagok aktívan dolgoznak a cégben mindketten.

Adózásban választhatja a KATA-t vagy maradhat a társasági adó hatálya alatt.

Részvénytársaság (nyrt. és zrt.)

Jóval magasabb elvárásokkal bír, mint a fentebb felsoroltak, elegendő csak az alaptőke összegeire rápillantani: nyilvános alapításnál minimum 20 millió Ft, zártkörű alapításnál 5 millió Ft szükséges.
Különbség a nyílt és a zárt alapítás között:
Nyílt alapítás: a részvények nyilvánosan kerülnek forgalomba hozatalra vagy nyilvános értékesítésre.
Zárt alapítás: a részvények nem kerülnek nyilvános forgalomba, az alapítók a társaság összes részvényét maguk jegyzik.
A részvény itt tagsági jogot jelent. Egy olyan értékpapír, mely igazolja, hogy a tulajdonosa hozzájárult a cég tőkéjéhez, ezzel jogot formálva arra, hogy neki is tulajdoni része legyen a cégben.
Részvénytársaság működhet egyszemélyes vállalkozásként is, amennyiben az összes részvény egy emberhez tartozik.

Mi a különbség az adózási formák között?

Tételes költség elszámolás: ebben az esetben gyűjteni kell a számlákat, a bevétel és költség függvénye lesz az adó mértéke. A Kft. vagy a Bt. is adózhat így.
Bevétel alapú elszámolás: ekkor nem kell eltenni a számlákat, bevétel alapon történik az adózás. Ilyen adózási forma például a KATA.

Így válaszd ki a számodra megfelelő társasági formát

Az elinduláshoz számos dolgot kell mérlegelni, nem elegendő a vállalkozásod tevékenységéhez igazítani a választott formát. Fontos figyelembe venni, hogy van-e induló tőkénk, hány személyes lesz a cég, amennyiben több emberről van szó, úgy tisztázni kell a felelősségvállalás terhét is. Emellett pedig látni kell a bevételi forrás lehetőségeit, a várhatóan felmerülő költségeket, és a vállalkozás célját: hobbi vállalkozás készülődik, vagy komoly terveid vannak az üzlettel? Esetlegesen beruházásra is készül a majdani cég?

Jellemzően az egyéni vállalkozást, egyéni céget és a bt-t a kisebb vagy semmilyen tőkével nem rendelkezők választják. A bt-re továbbá jellemző, hogy legfőképpen kisebb, családi vállalkozásokhoz használják, míg a kft-t üzleti partnerek veszik fel vállalkozási formának. Természetesen van lehetőség változtatni, azaz, amit induláskor választunk nincs kőbe vésve, de érdemes ennek ellenére jól dönteni, mert igen nagy költségekkel járhat, ha nem a megfelelő úton indulunk el.

Ha döntöttél: így kezdj bele a cégalapításba

Ha megvan a cégforma, akkor érdemes egy jó cégnevet is választani, persze ha nem egyéni vállalkozók leszünk, mert ott a saját nevünkön működünk. Ha a cégnév is eldőlt, első lépésként fel kell keresni egy ügyvédet, aki megszerkeszti a társasági okiratot. Majd 30 napon belül be kell jelentened a cég alapítását az illetékes cégbíróságon egy formanyomtatvány kitöltésével. Ha megkaptad a cégbejegyző végzést, nyolc napon belül bankszámlát kell nyitnod, és amennyiben szükséges, erre a számlára kell a jegyzett törzstőkét befizetni. A bankban igazolnod kell a vállalkozás indítás folyamatát, így mindenképpen vidd magaddal a létesítő okiratot, és a cégbíróság által megküldött tanúsítványt. A tényleges indulást követően be kell adnod az adóbejelentő nyomtatványokat a megadott hatóságokhoz. Az egyéni vállalkozás indítása lóg ki egyedül a sorból, ha ev. leszel, akkor elegendő egy ügyfélkapu regisztráció, melyen keresztül magad is elindíthatod a vállalkozást. 

A fent leírtak során több tényezőt ismertettünk, melyre az alapokhoz neked is szükséged van. Ne feledd: a jó ügyvéd, és könyvelő megbízása elengedhetetlen a biztonságos működéshez! Amennyiben nem vagy biztos a megfelelő döntésben, segítségedre lesz a BP Legal cégalapító szolgáltatása, mellyel minden folyamat és mozzanat egy kézben lesz, és amelyekről folyamatos, jól érthető tájékoztatást ad a cég számodra. Profi szakemberek lesznek a segítségedre, hogy minden határidőre és hibátlanul elkészüljön! Hiszünk az együttműködés erejében.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

A kitöltés kötelezettségmentes.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.