fbpx

Legfrissebb blogbejegyzések a BP Legal oldalán

Illetékmentesség

Illetékmentesség 2024 – Minden, amit tudnod kell róla

Ha a vagyonod bármilyen úton gyarapszik, főszabály szerint a növekedés összegének egy bizonyos százalékát illeték formájában be kell fizetned az államkasszába. A vagyonszerzési illeték jól ismert fogalom, hiszen életünk során számos esetben találkozhatsz vele, akár ingatlan, gépkocsi vásárlása esetén, ha egy nagyobb értékű örökség birtokába jutsz, netán elfogadsz egy értékesebb ajándékot. A főszabály alól azonban számos kivétel is létezik, a kedvezmények mellett bizonyos esetben akár teljes illetékmentességben is részesedhetsz.

Tovább olvasok »
elbirtoklás

Ezek az elbirtoklás feltételei és tudnivalói

Az elbirtoklás egy speciális tulajdonszerzési mód: amennyiben annak törvényi feltételei teljesülnek, az elbirtokló ugyanolyan tulajdonossá válik, mintha hagyományos úton, például adásvétellel vagy örökléssel szerzett volna tulajdont. Mostani bejegyzésünkben ezt a jogintézményt, és a vonatkozó legfontosabb szabályokat vesszük szemügyre egy kicsit közelebbről.

Tovább olvasok »
Végrehajtás

Végrehajtás indult ellenem – Mikkel kell számolnom?

A végrehajtás senki számára sem jól hangzó kifejezés, hiszen bebukott ingatlanokat, lefoglalt és elárverezett vagyontárgyakat társítunk az eljáráshoz. Ebben a bejegyzésben megnézzük az eljárás menetét, kitérünk arra, hogy milyen esetekben, milyen feltételek megléte esetén kerülhet sor a foganatosítására. A végrehajtás általános feltételei mellett megnézzük az egyes végrehajtási módokat, a végrehajtó jogosultságait és az adóst védő szabályokat egyaránt.

Tovább olvasok »
Ingatlan végrehajtás

Ingatlan végrehajtás – mikor kerülhet rá sor?

Mostani bejegyzésünkben először áttekintjük, mit tehetsz azért, hogy az esetleges fizetési nehézségek esetén is elkerülhesd a legrosszabb forgatókönyv megvalósulását. Tisztázzuk a fizetésképtelenséggel és tartozás behajtással kapcsolatos olyan kifejezések pontos jelentését, mint a követeléskezelés, a KHR lista, a hitel átütemezés vagy az adósságrendezés. Majd számbavesszük azokat a helyzeteket, amikor sor kerülhet az ingatlan végrehajtásra, valamint megnézzük az eljárásnak a legfontosabb szabályait is.

Tovább olvasok »
Fizetési meghagyás

Fizetési meghagyás – minden, amit tudnod kell róla

A fizetési meghagyásos eljárás egyik legfontosabb sajátossága, hogy az teljes egészében a közjegyző hatáskörébe tartozik, mégis az általa kibocsátott jogerős fizetési meghagyás hatálya azonos egy jogerős bírósági ítéletével, vagyis szintén alapja lehet egy későbbi végrehajtásnak. Nézzük is meg, mit érdemes tudni a jogintézmény kapcsán!

Tovább olvasok »
Vállalkozás indítása

Vállalkozás indítása, lépésről lépésre

Egy saját cég alapítása során a cégbírósági bejegyzés valójában egy utolsó lépése egy hosszú tervezési és előkészítési folyamatnak. Egy saját vállalkozás, mint ahogy arra az elnevezés is utal, hatalmas előnyökkel kecsegtethet, viszont minden esetben rejt magában kockázatokat is. Mostani bejegyzésünkben azt nézzük meg, milyen lépéseken érdemes végighaladnod, ha egy valóban piacképes cég alapjait szeretnéd létrehozni!

Tovább olvasok »
Fizetésem hány százaléka lehet hitel

Fizetésem hány százaléka lehet hitel?

Egy nagyobb összegű hitelfelvétel jellemzően jelentős esemény, legalábbis életünk valamilyen sarkalatos pontjához kapcsolódik: lakásvásárláshoz, nagyobb volumenű felújításhoz vagy értékesebb vagyontárgy beszerzéséhez. Ezért fontos, hogy alaposan átgondolt és kellően megfontolt döntést hozzunk. De milyen szempontok szerint mérlegelnek a pénzintézetek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Tovább olvasok »
Illetéktörvény

Illetéktörvény 2023: egy helyen a legfontosabb tudnivalók

Mostani bejegyzésünkben az Illetéktörvény 2023-ban hatályos rendelkezéseit tekintjük át részletesen. Elsőként röviden megnézzük, mit jelentenek az illetékek és milyen szerepet töltenek be az állami gépezet működésében. Majd bemutatjuk az illetékek egyes típusait, a megállapítás módszereit, a befizetésre vonatkozó szabályokat. Végül pedig megnézünk néhány példát az illetékek alól való mentességekre is.

Tovább olvasok »
Nem tudom fizetni a hitelt

Mit tehetek, ha nem tudom fizetni a hitelt?

Egy hitel felvétele minden esetben alapos mérlegelést, anyagi lehetőségeink és teherbíró képességünk pontos felmérését igényli. Hiszen komoly döntést hozunk a kölcsön felvételével, hosszú évekre, akár évtizedekre szóló kötelezettséget vállalunk a rendszeres és pontos törlesztés formájában.
Mit tudunk tenni annak elkerülése érdekében, ha nem tudjuk fizetni a felvett hitelt? Milyen lehetőségeink adódnak ilyen helyzetben?

Tovább olvasok »