fbpx

Legfrissebb blogbejegyzések a BP Legal oldalán

cégmódosítás

A cégmódosítás menete és követelményei

Egy tapasztalt ügyvéd számára a cégmódosítás menete szinte a napi rutin része. Ha a cégednek lényeges adata változik meg, adott esetben olyan, amely a cégjegyzékben is szerepel, akkor ezeket a módosításokat változásbejegyzési eljárás keretében kell az illetékes cégbíróság részére bejelenteni.

Tovább olvasok »
ügyvezető felelőssége

Ügyvezető felelőssége: Hogyan és miért felel?

A korlátolt felelősségű társaság népszerű vállalkozási forma, sokszor éppen a tagok, a társaság alapítóinak és tulajdonosainak korlátolt felelőssége miatt. Vállalkozási tevékenységük során magánvagyonuk és a társaság vagyona elválik egymástól, így főszabály szerint nem kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Tovább olvasok »
Haszonélvezeti jog

Tulajdon és haszonélvezeti jog: mikor melyik az „erősebb”?

A haszonélvezeti joggal, valamint az azzal terhelt ingatlan fogalmával elsősorban öröklés után előállt jogi helyzetekben találkozhattál. Az úgynevezett özvegyi haszonélvezeti jog, vagy egyszerűen csak özvegyi jog az örökhagyó házastársát illeti meg és akkor is feljogosítja az adott ingatlan használatára, ha annak nem ő az egyedüli tulajdonosa.

Tovább olvasok »
Osztatlan közös tulajdon

Osztatlan közös tulajdon a gyakorlatban

Az osztatlan közös tulajdon mind a mai napig gyakori jelenség az ingatlanpiacon. Közös öröklések, építkezések, házasságok vagy éppen bontóperek mind idézhetnek elő olyan helyzeteket, amikor ugyanazon az ingatlanon egyszerre több személynek keletkezik tulajdonjoga.

Tovább olvasok »
Így alapíthatsz nonprofit kft.-t

Nonprofit kft. alapítása

A nonprofit kft. sajátossága a hagyományos társaságokhoz képest, hogy működésének nyeresége nem szolgálhatja a tagok vagyoni gyarapodását, hanem azt a társaság érdekében kell felhasználniuk. A hagyományos cégformák gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, legfőbb rendeltetésük a minél magasabb profit elérése. Ezzel szemben a nonprofit szervezetek nem eredmény-orientáltak, így működésük célja jelentősen eltérő.

Tovább olvasok »