fbpx

Legfrissebb blogbejegyzések a BP Legal oldalán

Házassági szerződés

Minden, amit a házassági szerződés kötéséről tudni érdemes

Amikor két ember összeköti az életét, kevesen gondolnak egy házassági szerződés megkötésére. Egy hivatalos, írásbeli megállapodás kelthet némi bizalmatlanságot egyesekben, az esküvő szervezése, a közös jövő tervezése vagy az első lakás vásárlása mellett pedig felesleges nyűgnek tűnhet ennek intézése.
A házassági szerződés nem csak a házasság felbontásakor bírhat jelentőséggel, hanem kizárhatjuk az egyik fél vagyoni felelősségét a házastárs által folytatott vállalkozásból eredő tartozásokért is.

Tovább olvasok »
Becsületsértés

Mikor beszélünk becsületsértésről és mi a teendő ez esetben?

A becsületsértés kisebb súlyú bűncselekmény,- úgynevezett vétség -nem is kifejezetten gyakori, évente nagyjából 1000 regisztrált bűnelkövetéssel találkozhatunk. Mégis, az egyik olyan vétség, amelybe egy jogkövető átlagpolgár is könnyedén belefuthat.
Nézzük is meg a legfontosabb tudnivalókat, az elkövetéstől egészen az ítélethozatalig!

Tovább olvasok »
KATA változások

Mi lehet a legjobb adózási megoldás a KATA változások után?

A kisadózó vállalkozások tételes adó (kata) szigorítás nyomán sok egyéni és kisvállalkozás került döntéskényszerbe. Az új szabályozás miatt jelentősen leszűkült azok köre, akik továbbra is alkalmazhatják ezt az adózási formát, a többségnek rövid időn belül új megoldást kell találnia.
Milyen döntési szempontokat kell mérlegelnie egy katából kiszoruló egyéni vállalkozónak? Cikkünkben összeszedtük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Tovább olvasok »
Eltartási szerződés

Eltartási szerződés: kik és miért kötik?

Az eltartási szerződés fogalmával biztosan találkoztál már, jellemzően idős, egyedül élő emberek kötik meg abból a célból, hogy gondozásuk, élelmezésük és megélhetésük életük végéig biztosított legyen, cserébe jellemzően ingatlanuk tulajdonjogát átruházzák eltartójukra.

Tovább olvasok »
Meghatalmazás minta

Miket tartalmazzon a meghatalmazás minta?

A meghatalmazás a meghatalmazó személy olyan egyoldalú jognyilatkozata, amelyben valamely más személyt feljogosít arra, hogy őt képviselve nevében eljárjon, jogokat szerezzen és kötelezettségeket vállaljon. Szólhat egy meghatározott ügyre, például egy hivatali eljárásra, azonban létezik általános meghatalmazás is, amely a meghatalmazottat nem egy konkrét ügyben való képviseletre jogosítja fel, hanem arra, hogy általánosságban lássa el képviseletét.

Tovább olvasok »
cégmódosítás

A cégmódosítás menete és követelményei

Egy tapasztalt ügyvéd számára a cégmódosítás menete szinte a napi rutin része. Ha a cégednek lényeges adata változik meg, adott esetben olyan, amely a cégjegyzékben is szerepel, akkor ezeket a módosításokat változásbejegyzési eljárás keretében kell az illetékes cégbíróság részére bejelenteni.

Tovább olvasok »
ügyvezető felelőssége

Ügyvezető felelőssége: Hogyan és miért felel?

A korlátolt felelősségű társaság népszerű vállalkozási forma, sokszor éppen a tagok, a társaság alapítóinak és tulajdonosainak korlátolt felelőssége miatt. Vállalkozási tevékenységük során magánvagyonuk és a társaság vagyona elválik egymástól, így főszabály szerint nem kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Tovább olvasok »