fbpx

Legfrissebb blogbejegyzések a BP Legal oldalán

Hitel átütemezés

Milyen esetekben jelenthet megoldást a hitel átütemezés?

A hitelt átütemezés nagy segítséget jelenthet olyan helyzetben, amikor tartozásainkat valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk törleszteni. Bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti a munkahelyét, hosszabb időre keresőképtelenné válik vagy más okból kifolyólag, de bevételei jelentősen megcsappannak és nem tudja fedezni havi kiadásait.

Tovább olvasok »
Bedőlt ingatlanok eladása

Bedőlt ingatlanok eladása – Ezekre figyelj!

Egy gazdasági recesszió idején megnő a nem teljesítő hitelek aránya – ezeknek a kölcsönöknek a fedezete pedig jellemzően az adós tulajdona, így sajnos időről időre aktuális a kérdés, hogy miképpen lehetséges a bedőlt ingatlanok eladása olyan módon, hogy abból ne a legrosszabbul jöjjünk ki.

Tovább olvasok »
Bedőlt hitelek

Mit lehet tenni bedőlt hitelek esetén?

Egy nagyobb összegű hitelfelvétel mindig hordoz magában kockázatot: nem csak az egyéni teherbíró képesség változásai (például egy hosszabb keresőképtelenség), de akár a globális gazdasági folyamatok is nehezíthetik a menetrendszerű törlesztést. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek a bedőlt hitelek kapcsán ügyfeleinkben felmerülnek és kollégáinkkal igyekeztünk általános érvényű válaszokat találni rájuk.

Tovább olvasok »
Hitel tartozás elévülése

Tartozás elévülése: valóban megszabadulunk a kötelezettségtől?

Valamennyi részletfizetéses konstrukció vagy hitel tartozás elévülése polgári jogi kérdés, szabályait is elsősorban a Polgári Törvénykönyvben (Ptk.) találhatjuk meg. Mostani bejegyzésünkben a jogi rendelkezések ismertetése mellett gyakorlati példákon keresztül nézzük az elévülés pontos részletszabályait, valamint a lehetőségeket és a szükséges teendőket az ilyen helyzetekben.

Tovább olvasok »
A babaváró hitel buktatói

Így kerüld el a Babaváró hitel buktatóit

Bár kifejezetten népszerű és sok szempontból előnyös konstrukció a babaváró hitel, azonban lehetnek buktatói amivel érdemes tisztában lenni már az igénylést megelőzően.
A legfontosabb tudnivalók számbavételét követően kitérünk az igénylésének feltételeire, előnyeire éppúgy, mint leggyakoribb buktatóira, valamint megnézzük, hogyan kerülhetjük el őket.

Tovább olvasok »
Házassági szerződés

Minden, amit a házassági szerződés kötéséről tudni érdemes

Amikor két ember összeköti az életét, kevesen gondolnak egy házassági szerződés megkötésére. Egy hivatalos, írásbeli megállapodás kelthet némi bizalmatlanságot egyesekben, az esküvő szervezése, a közös jövő tervezése vagy az első lakás vásárlása mellett pedig felesleges nyűgnek tűnhet ennek intézése.
A házassági szerződés nem csak a házasság felbontásakor bírhat jelentőséggel, hanem kizárhatjuk az egyik fél vagyoni felelősségét a házastárs által folytatott vállalkozásból eredő tartozásokért is.

Tovább olvasok »
Becsületsértés

Mikor beszélünk becsületsértésről és mi a teendő ez esetben?

A becsületsértés kisebb súlyú bűncselekmény,- úgynevezett vétség -nem is kifejezetten gyakori, évente nagyjából 1000 regisztrált bűnelkövetéssel találkozhatunk. Mégis, az egyik olyan vétség, amelybe egy jogkövető átlagpolgár is könnyedén belefuthat.
Nézzük is meg a legfontosabb tudnivalókat, az elkövetéstől egészen az ítélethozatalig!

Tovább olvasok »
KATA változások

Mi lehet a legjobb adózási megoldás a KATA változások után?

A kisadózó vállalkozások tételes adó (kata) szigorítás nyomán sok egyéni és kisvállalkozás került döntéskényszerbe. Az új szabályozás miatt jelentősen leszűkült azok köre, akik továbbra is alkalmazhatják ezt az adózási formát, a többségnek rövid időn belül új megoldást kell találnia.
Milyen döntési szempontokat kell mérlegelnie egy katából kiszoruló egyéni vállalkozónak? Cikkünkben összeszedtük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Tovább olvasok »
Eltartási szerződés

Eltartási szerződés: kik és miért kötik?

Az eltartási szerződés fogalmával biztosan találkoztál már, jellemzően idős, egyedül élő emberek kötik meg abból a célból, hogy gondozásuk, élelmezésük és megélhetésük életük végéig biztosított legyen, cserébe jellemzően ingatlanuk tulajdonjogát átruházzák eltartójukra.

Tovább olvasok »