fbpx

Így kerüld el Babaváró hitel buktatóit

Miről fogsz olvasni?

Bár kifejezetten népszerű és sok szempontból előnyös konstrukció a babaváró hitel, azonban lehetnek buktatói amivel érdemes tisztában lenni már az igénylést megelőzően. Kamatmentessége anyagi szempontból lényegesen kedvezőbb feltétel más konstrukciókhoz képest, például egy személyi kölcsönnel összevetve, a harmadik gyermek megszületését követően pedig vissza nem térítendő támogatássá alakulva a teljes tartozás elengedésére is lehetőséget kínál. Cikkünkben a babaváró hitel néven ismertté vált családtámogatási konstrukciót mutatjuk be. A legfontosabb tudnivalók számbavételét követően kitérünk az igénylésének feltételeire, előnyeire éppúgy, mint leggyakoribb buktatóira, valamint megnézzük, hogyan kerülhetjük el őket.

Mi a babaváró hitel?

A Családi Akcióterv keretében, a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet vezette be a magyar jog- és pénzügyi rendszerbe a babaváró hitel néven ismertté vált konstrukciót, amely 2019. júliusától érhető el. Eredetileg 2022. végéig szólt a lehetőség, azonban augusztus elején bejelentette a kormány, hogy 2023-ban is maradnak a legfontosabb családtámogatások, köztük a Babaváró hitel is. 

Mekkora összegű támogatást jelent?

A babaváró támogatás több, mint egy egyszerű hitel, inkább egy összetett konstrukciónak tekinthető, amelynek egyik része a kamatmentes hitel, másik pedig a gyerekvállalási támogatási rendszer, amely a megszületett gyermekek számával fokozatosan csökkenti a visszatérítendő összeget.

 • A babaváró támogatás keretében maximum 10 millió forintos kedvezményes hitel kapható, amelynek kamatjait az állam az első 5 évben átvállalja.
 • Ahhoz, hogy a hitel teljes futamideje alatt valóban kamatmentes legyen, a felvételtől számított 5 éven belül meg kell születni az első gyermeknek, egészen pontosan a magzatnak el kell érnie a 12 hetes kort. Ekkor a hitel továbbra is kamatmentes marad és kérhető a fennmaradó összeg törlesztésének felfüggesztése 3 éves időtartamra.
 • Ha a 2. gyermek is megszületik, akkor szintén kérhető a törlesztés felfüggesztése, valamint az állam a fennmaradó hitelösszeg 30%-át elengedi
 • A 3. gyermek megszületése esetében pedig a teljes hitelösszeg egy vissza nem térítendő támogatássá alakul és azt egyáltalán nem kell törleszteni.

Mire lehet költeni a kapott hitelt?

A babaváró támogatás szabad felhasználású hitel, amely nem csak lakáscélra, hanem autóvásárlásra, energetikai korszerűsítésre vagy egy korábbi hitel végtörlesztésére egyaránt használható.

Akár önerőként is bevonható egy ingatlanvásárláshoz attól függően, hogy a babaváróra hitelre vonatkozó szerződés megkötése és a piaci hitel igénylése között eltelt-e 90 nap.

Amennyiben nem, úgy a babaváró hitel összegének csak 75%-a vonható be önerőként, ám ha eltelt a 90 nap, akkor már a 100%-a.

Milyen feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás?

A hitelt kizárólag együtt élő házastársak igényelhetik, ezért fontos, hogy:

 • a felek házastársak legyenek, az élettársi kapcsolat nem megfelelő, 
 • a lakcímkártyán azonos magyarországi állandó lakcím szerepeljen,
 • a feleség nem töltötte be a 41. életévét, (a férj életkora főszabály szerint nem mérvadó, azonban a bankok belső szabályzatai tartalmazhatnak korlátozásokat);
 • az egyik házastársnak 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni, amelyben maximum 30 nap megszakítás lehet;
 • a felek büntetlen előéletűek legyenek és nem állhat fenn olyan körülmény, amely nyilvánvalóan lehetetlenné teszi a gyerekvállalást;
 • hitelképesek legyen, amire majd részletesebben kitérünk a későbbiekben.

Melyek a babaváró hitel buktatói?

A támogatás egy nagyon előnyös konstrukció, hiszen a fentieken túl:

 • az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre;
 • folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díjat sem kell fizetni, az összes költség mindösszesen évi fél százalékos kezességvállalási díjból áll;
 • legfeljebb 20 éves futamidőre igényelhető és a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot;

A Babaváró fiatal házasként valódi segítséget jelenthet a közös jövő tervezésében. Azonban, mint minden pénzügyi lehetőségnek, a babaváró hitel buktatói is léteznek, amely alapvetően két csoportra oszthatunk:

 • amelyek kizárják a hitel igénylésére való jogosultságodat,
 • amikor hitelfelvételt követően visszamenőleg bukhatod a kedvezményeket.

A Babaváró hitel buktatói az igénylés előtt

Kellemetlen helyzetet eredményezhet, amikor számolsz a támogatással, mégis van valamilyen körülmény, amely kizárja jogosultságodat a hitel felvételéhez. Nézzük is ezeket az eseteket!

Az anya életkora nem felel meg a feltételeknek

Azt a szabályt, hogy a feleség nem töltheti be a 41. életévét a Babaváró igénylésekor, a kormányrendelet tartalmazza, így ez megkerülhetetlen rendelkezés. A bankok belső szabályzatai azonban további korlátokat is megállapíthatnak, vannak olyan pénzintézetek, ahol például csak 23. életévüket betöltött igénylőket fogadnak. 

Szerepelsz a KHR listán

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a banki ügyfelek hiteltörténetét tartalmazó adatbázis. A KHR-ben valamennyi hitelszerződést nyilvántartanak: a rendesen fizető adósok pozitív státuszt, azok az adósok, aki nem fizetik időben a tartozásukat, negatív státuszt kapnak, amely lehet aktív vagy passzív. Ha lejárt hiteltartozásod van, akkor aktív, ha törlesztesz, akkor még egy évig passzív státusszal rendelkezel.

Aktív státusszal szinte biztosan nem kapsz hitelt, passzív státusszal pedig legfeljebb egyedi vizsgálat alapján. Ugyanígy kizáró ok a köztartozás felhalmozása is, például az adóhatóság felé fennálló hátralék.

Nincs elegendő jövedelmed

Alapvetően a család nettó jövedelmének maximum 60%-a terhelhető hitellel: ha azt például már 30%-ban más kölcsön terheli, akkor a Babaváró törlesztőrészleteinek „fedezete” csak a maradék 30% lehet. Ez a szabály csak akkor alkalmazható, ha a család nettó fizetése 500 ezer forint felett van, ezalatt a terhelés csak 50%-ban lehetséges. Mivel a Babaváró legfeljebb 20 éves futamidő mellett vehető fel, így korlátozottan terhelhető jövedelem mellett is kaphattok hitelt, viszont csak kisebb mértékben, azaz nem veheted fel a 10 millió forintot, a kedvezményes lehetőség egy részéről le kell mondanod.

Opció lehet megvárni egy fizetésemelést vagy végtörleszteni a meglévő hiteleket. Azonban egyes bankok hitelkiváltásra is adják a Babavárót: ekkor a hitel egészét vagy részét a bank egyenesen a korábbi hitelt folyósító pénzintézetnek utalja, így szabadulhatsz annak törlesztőrészletétől a terhelhetőség megállapítása során.

Nincs meg a szükséges munkaviszony

A hitel igényléséhez a házaspár egyik tagjának 3 év összefüggő, legfeljebb 30 nap megszakítással fennálló TB jogviszonyt kell igazolnia. Ehhez a munkáltató által vagy egyéni vállalkozóként befizetett járulék szükséges, önmagában az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése nem elegendő. Külföldi TB jogviszony beszámítható, ha emellett legalább 90 nap magyar jogviszony is igazolható. Nem feltétel azonban, hogy a beszámítható jövedelemmel rendelkező fél igazolja a szükséges jogviszonyt is. 

A Babaváró hitel buktatói a folyósítást követően

A babaváró hitel buktatói a folyósítást követően is előfordulhatnak, amelyeket már pénztárcánk is komolyabban megérezhet. 

A futamidő letelte előtt válásra kerül sor

Ha a futamidő letelte előtt elváltok, akkor a hitel piaci kamatozásúvá alakul, így lényegesen magasabb törlesztőrészletekre számíthatsz, ugyanis megszűnik a havi 50.000 Ft-os limit. Ha pedig válás esetén a gyermekvállalás sem teljesül, 120 napon belül vissza kell téríteni az addig igénybe vett kamattámogatás összegét, valamint a jogszabályban meghatározott ügyleti kamatot is meg kell fizetni.

Főszabály szerint a Babaváró közös tartozásnak minősül, amiért a felek egyetemlegesen kötelesek helytállni, amelytől egy házassági szerződéssel vagy kifejezett megállapodással térhetsz el. Arra is van lehetőség, hogy az egyik fél később „visszaszerezze” a kamatmentességet: ha újból házasságot köt, amelyből gyermek is születik, akár a kamatmentesség is újraindítható.

Ha nem születik meg a vállalt gyerek 5 éven belül

Ha 5 éven belül nem születik meg a vállalt gyermek vagy nem fogadtok örökbe, akkor a teljes kamattámogatást vissza kell fizetni, a hitel pedig a továbbiakban piaci kamatozásúvá válik.

Amennyiben ennek hivatalos szakvéleménnyel igazolt egészségügyi okai vannak és részt vettetek a törvényben meghatározott lombikprogramban, kérvényezhető ennek elengedése.

Külföldre költözik a család

Ha mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme, akkor szintén vissza kell fizetni az addigi kamattámogatás összegét és ilyen esetben a törlesztés szüneteltetése sem kérvényezhető. Hasonló módon megszűnik a kamattámogatás akkor is, ha a támogatott kiskorú gyermek külön háztartásba kerül.

Mi történik, ha a házaspár egyik tagja elhalálozik?

Ha a futamidő alatt, 5 éven belül a házaspár egyik tagja elhuny, akkor 60 napon belül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és ebben az esetben az özvegy továbbra is jogosult lesz a kedvezményes hitelre.

Ha az özvegy a Babaváró feltételeinek megfelelő újabb házasságot köt és a gyermekvállalás kölcsön folyósításától számított 5 éven belül teljesül, a törlesztés szüneteltetés és a további gyermekek születése esetén járó támogatás szintén igénybevehető. Ebben a kérdésben tehát a bankok belső szabályzatai eltéréseket mutathatnak, így minden esetben érdemes pontosan utánajárni a részleteknek.

Összegezés

A Babaváró hitel buktatói ellenére is remek lehetőség, a személyi kölcsönökre vonatkozó feltételekhez képest lényegesen kedvezőbb konstrukcióval támogatja a fiatalok családalapítását. A főszabály szerinti 20 éves futamidő vagy a vállalt gyermekek miatt azonban egy hosszútávú kötelezettségvállalást jelent, a feltételeknek ráadásul mindvégig meg kell felelnetek, hogy ne veszítsétek el a kedvezményeket.

Miben segíthet egy felkészült ügyvéd? Miért válaszd a BP Legalt?

A Babaváró legfontosabb szabályait a kormányrendelet tartalmazza, azonban a hitelt folyósító bankok belső szabályzatai további előírásokat fogalmazhatnak meg. Emellett egyedi helyzetek mindig léteznek, elég csak ikergyermekek születésére vagy örökbefogadásra gondolni, valamint a 2020-ban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel is kerültek speciális részletszabályok megalkotásra.

A BP Legalnál felkészült kollegáink nem csak a vonatkozó előírásokat ismerik, hanem széleskörű tapasztalattal rendelkeznek azok gyakorlati alkalmazásában is, minden élethelyzetben elláthatnak hasznos információkkal, tanácsokkal, praktikákkal, hogy ne csússzon el valamilyen apróságon a támogatás elnyerése és a futamidő alatt se érjenek kellemetlen meglepetések. Ha te is tervezed a támogatás igénybevételét és szakszerű segítségre, tanácsadásra van szükséged, keress minket és foglalj időpontot tanácsadásra!

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.