fbpx

Legfrissebb blogbejegyzések a BP Legal oldalán

Meghatalmazás minta

Miket tartalmazzon a meghatalmazás minta?

A meghatalmazás a meghatalmazó személy olyan egyoldalú jognyilatkozata, amelyben valamely más személyt feljogosít arra, hogy őt képviselve nevében eljárjon, jogokat szerezzen és kötelezettségeket vállaljon. Szólhat egy meghatározott ügyre, például egy hivatali eljárásra, azonban létezik általános meghatalmazás is, amely a meghatalmazottat nem egy konkrét ügyben való képviseletre jogosítja fel, hanem arra, hogy általánosságban lássa el képviseletét.

Tovább olvasok »
cégmódosítás

A cégmódosítás menete és követelményei

Egy tapasztalt ügyvéd számára a cégmódosítás menete szinte a napi rutin része. Ha a cégednek lényeges adata változik meg, adott esetben olyan, amely a cégjegyzékben is szerepel, akkor ezeket a módosításokat változásbejegyzési eljárás keretében kell az illetékes cégbíróság részére bejelenteni.

Tovább olvasok »
ügyvezető felelőssége

Ügyvezető felelőssége: Hogyan és miért felel?

A korlátolt felelősségű társaság népszerű vállalkozási forma, sokszor éppen a tagok, a társaság alapítóinak és tulajdonosainak korlátolt felelőssége miatt. Vállalkozási tevékenységük során magánvagyonuk és a társaság vagyona elválik egymástól, így főszabály szerint nem kötelesek helytállni a társaság tartozásaiért.

Tovább olvasok »
Haszonélvezeti jog

Tulajdon és haszonélvezeti jog: mikor melyik az „erősebb”?

A haszonélvezeti joggal, valamint az azzal terhelt ingatlan fogalmával elsősorban öröklés után előállt jogi helyzetekben találkozhattál. Az úgynevezett özvegyi haszonélvezeti jog, vagy egyszerűen csak özvegyi jog az örökhagyó házastársát illeti meg és akkor is feljogosítja az adott ingatlan használatára, ha annak nem ő az egyedüli tulajdonosa.

Tovább olvasok »