fbpx

A betéti társaság jellemzői: minden, amit tudnod kell róla

Miről fogsz olvasni?

Ha te is azon gondolkodsz, hogy az alkalmazotti létből kilépve megvalósítod az álmaid, szükséged lesz egy vállalkozásra. Az, hogy melyik vállalkozási forma a legkedvezőbb számodra, több mindentől függ. Mi lesz a vállalkozásod fő tevékenysége, mekkora tőkéd van, egyedül végzed majd a tevékenységet vagy valakivel együtt? Ha induláskor kevesebb pénzed van, de mégis társas vállalkozást szeretnél indítani, előnyös lehet számodra a betéti társaság. 

A Bt. a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok egy olyan típusa, amelynek alacsonyabbak az alapítási költségei és kisebb tőkére van szükség.

Cikkünkben bemutatjuk a betéti társaság jellemzőit, amelyeket feltétlenül ismerned kell cégalapítás előtt.

A betéti társaság jellemzői

Betéti társaságot nem tudsz egyedül alapítani, szükséged lesz magad mellé egy kültagra, hiszen a beltag feltehetően te magad leszel. Jó hír azonban, hogy a kültag lehet családtag és barát is, tehát a törvény e tekintetben nem olyan szigorú. 

A Ptk. a minimum törzstőkét sem határozza meg, azaz betéti társaságot már egészen alacsony összeggel is tudsz indítani. Betéti társaságot kizárólag a létesítésére irányuló társasági szerződéssel lehet alapítani.

Nagyon fontos, hogy minden esetben – végig a működés során – szükség van beltagra és kültagra is, ugyanis ellenkező esetben a betéti társaság megszűnik. Abban az esetben, ha valamennyi beltag vagy kültag tagsági jogviszonya megszűnik, 6 hónapon belül helyre kell állítani a megfelelő működést: vagy pótolni kell a tagot, vagy közkereseti társaságként kell a tevékenységet folytatni.

A beltag és a kültag kötelezettségei és felelősségi köreik

A betéti társaság beltagjának felelőssége egyetemleges és korlátlan, azaz a beltag teljes magánvagyonával is felel a társasági vagyon által nem fedezett tartozásokért. Azonban a beltag ezen felelőssége mögöttes jellegű, ami azt jelenti, hogy csak abban az esetben felelős a magánvagyonával is a társaság kötelezettségeiért, ha azt a tagsági vagyonból fedezni nem lehet. Fontos továbbá, hogy a beltag személyes közreműködésre kötelezett, és alapvetően ő jogosult az üzletvezetésre és a cégképviseletre is.

Ezzel szemben a kültag csak a vagyoni hozzájárulása erejéig felelős, és nem kötelezhető személyes közreműködésre a társaság tevékenységében, azonban jogosult rá. Annak ellenére, hogy a törvény úgy fogalmaz, hogy a kültag a társaság ügyvezetője nem lehet, ha a tagok a társasági szerződésben felhatalmazzák, ő is betöltheti ezt a tisztséget.

Akár a beltag, akár a kültag a társaság ügyvezetője, fontos, hogy erre a tisztségre csak nagykorú és cselekvőképes személy nevezhető ki. Abban az esetben, ha a vezető tisztségviselő jogi személy, ki kell jelölni egy természetes személyt, aki az ügyvezetési feladatokat személyesen látja el.

Milyen kizáró tényezők esetében nem alapítható betéti társaság?

Abban az esetben nem alapíthatsz beltagként bt.-t, ha egy másik társaságban is a teljes magánvagyonoddal felelsz a társaság kötelezettségeiért, vagy, ha egyéni vállalkozó vagy. A másik kizáró ok pedig az, ha a tag ellen olyan jogerős bírósági ítélet van érvényben, amely eltiltja az ügyvezetői tevékenységtől.

A betéti társaság megszűnése

Ha a társaságból a tagok szeretnének kilépni, figyelembe kell venni, hogy egy beltagnak és egy kültagnak maradni kell, egyébként a betéti társaság megszűnik!

Ha a tagok mégis úgy döntenek, hogy jogutód nélküli megszűnésével szeretnék felszámolni a bt.-t, vagy átalakulással megszüntetni, ahhoz a tagok gyűlésének egyhangú határozata szükséges. Ilyenkor a társasági vagyont a vagyoni hozzájárulások mértékében kell szétosztani.

A betéti társaság működése

A betéti társaság a társasági szerződéssel jön létre, melynek elfogadásával a tagok arra vállalnak kötelezettséget, hogy közös gazdasági tevékenységet folytatnak. A társaság tagjai a taggyűlésen személyesen vesznek részt és határoznak a betéti társaság ügyeiről. A társaság tagjai azonos mértékű szavazattal rendelkeznek. A taggyűlés általában egyszerű szótöbbséggel határoz, kivéve azokat az eseteket, amelyeknél a törvény egyhangúságot ír elő. Például a tagsági szerződés módosításához minden tag beleegyezése szükséges, ezért az csak egyhangúan változtatható. 

Az ügyvezetési jogkörbe tartozó kérdésekről az ügyvezető vagy ügyvezetők dönthetnek. Ügyvezetési jogköre csak a beltagnak lehet, azonban ettől a rendelkezéstől a fentiek szerint a felek a társasági szerződésben eltréhetnek.

Hogyan történik az eredményből való részesedés?

Fontos kérdés, hogy az eredményből az egyes tagok hogyan részesednek. Abban az esetben, ha a társasági szerződés másként nem határoz, az eredményből történő részesedés megegyezik a bevitt vagyon arányával. Azonban az lényeges, hogy tagot a nyereségből – ahogyan egyébként a veszteségből sem – kizárni nem lehet.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

hello@bplegal.hu

hello@bplegal.hu

Milyen szabályok vonatkoznak a betéti társaság adózására?

A betéti társaság nagy előnye, hogy te választod meg az adózás módját. Dönthetsz úgy, hogy tételes költségelszámolást alkalmazol. Ebben az esetben gyűjtögeted a számlákat minden hónapban, ugyanis a bevétel és költség függvénye az adó mértéke. De leteheted a voksod a bevétel alapú elszámolás mellett is, amikor bevétel alapon történik az adózás. Ilyen adózási forma az úgynevezett KATA adózás, amelyet betéti társaság esetén is választhatsz.

Ezek a bt. alapítás feltételei

A betéti társaság alapításához tehát egy beltagra és még legalább egy másik főre, egy kültagra lesz szükséged. A beltag akár jogi személyiség, azaz például egy kft. is lehet, azonban fontos leszögezni, hogy a korlátlan és egyetemleges felelősség rá is vonatkozik. A betéti társaság megalapításához mind a beltag, mind a kültag részéről törzstőke elhelyezését írja elő a törvény, amelynek mértékét azonban nem határozza meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár 1.000-1.000 forint elhelyezésévei is indíthattok betéti társaságot, azon egyszerű oknál fogva, mert a beltag úgyis a teljes magánvagyonával felel.

A betéti társaság alapításához ügyvéd segítségére is szükséged lesz, aki előtt alá kell írnod a tagok személyes okmányait, a társasági szerződést, , a tagjegyzéket, a vezetői kinevező okiratot, az apportlistát, az aláírási címpéldányt, valamint a beltag nyilatkozatát arról, hogy más társaságban nincs korlátlan felelőssége, végül ha a tevékenység engedélyköteles, akkor be kell mutatnod az engedélyeket.

Ezen kívül szükség lesz még a székhelyként megnevezett ingatlan tulajdonosának beleegyező nyilatkozatára is, miszerint bejelentheted oda a vállalkozásod székhelyét vagy telephelyét.

A társasági szerződés a betéti társaság működésének alapja, amelyben fel kell tüntetni a tagok adatait, valamint a tevékenységi köröket. Az alapításhoz elegendő egy főtevékenység, de természetesen egyéb tevékenységek is belefoglalhatók a társasági szerződésbe, melyet az összes tagnak alá kell írnia. Fontos, hogy abban az esetben, ha a tevékenység engedély köteles, be kell szerezni a szükséges engedélyeket, illetve, ha a törvény szakképzettséget ír elő, akkor azt is igazolnod kell.

A betéti társaságot a cégbíróságon kell bejegyezni. Mintaszerződést használva a bejegyzés akár pár órán belül megtörténik, egyénileg szerkesztett társasági szerződés esetén ez  akár 30 napot is igénybe vehet. Az adóhatóság a bejegyzési kérelem benyújtását követően, adóregisztrációs eljárás keretében megállapítja az adószámot, amelynek birtokában a tevékenység megkezdhető.

Hogyan indulj el, ha betéti társaságot alapítanál? 

A betéti társaság alapításához mindenképp ügyvéd segítségére lesz szükséged. A társasági szerződés elkészítése, valamint a cégbírósági ügyintézés olyan szaktudást és kötelező jogi képviseletet igényel.

Nagyon sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha az első lépéstől kezdve bevonsz egy jó szakembert, arról nem is beszélve, hogy időt és energiát spórolhatsz meg így.

A BP Legal szakértői csapata mindenben segítséget tud nyújtani számodra a betéti társaságod megalapításakor. Megírjuk a társasági szerződést, segítünk a szükséges engedélyek és dokumentumok beszerzésében, valamint a cégbírósági ügyintézésben is. Neked nincs más dolgod, mint a szükséges iratokat aláírni. Ügyelünk a határidőkre is, ugyanis a bejegyzést követően 8 napod van arra, hogy megnyisd a betéti társaság számláját valamely bankban, ha erre még korábban nem került sor. Közreműködésünknek köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy nem csúszol ki egyetlen határidőből sem!

Ha profi és gyors segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal! Sokéves tapasztalattal állunk rendelkezésedre, hogy neked ne a bürokráciával, hanem az álmod megvalósításával kelljen csak foglalkoznod.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

A kitöltés kötelezettségmentes.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.