fbpx

A KFT jellemzői: ezekről érdemes tudnod cégalapítás előtt

Minden eredményes vállalkozási forma mögött egy jól átgondolt üzleti terv és tudatos cégalapítás áll. Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő cégépítési lehetőséget, tisztában kell lenned a vállalati típusok jellegzetességeivel, előnyeivel és hátrányaival. Magyarországon az egyik legnépszerűbb gazdasági társasági forma a kft., azaz a korlátolt felelősségű társaság, aminek a legfontosabb jellemzőit most megismerheted cikkünkből.

Gazdasági kisokos: mindent a KFT legfontosabb jellemzőiről

Mit jelent a korlátolt felelősség?

A cégalapítás minden esetben egy körülményes eljárásnak számít, csupán az eltérő vállalkozási formáknak köszönhető, ha egyik-másik kevesebb adminisztrációval jár. Hazai viszonylatban közkedvelt alternatívának számít a korlátolt felelősségű társaság, amelynél ugyan az alapítási eljárás körülményesebb, mint például egy betéti társaság esetében, azonban cserébe több pozitív oldala is van. 

A 2013. évi Ptk. értelmében a korlátolt felelősségű társaság – röviden kft. – a jogi személyiségű gazdasági társaságok egy olyan formáját definiálja, amelynek működéséhez szükség van 

 • egy vagy több alapító tagra,
 • egy meghatározott összegű törzstőkére (vagyoni hozzájárulásra), amelynek el kell érnie az 500.000 forintos értékhatárt forint vagy apport formájában,
 • illetve a tagok minimum 100.000 forint értékű törzsbetéteire.

A kft. vállalati típusban – a társasággal szemben – a tagok kötelezettsége kizárólag a saját vagyonuk/törzsbetétük szolgáltatásaira vonatkozik. Tehát a kft. életében akár nyereséges vagy veszteséges helyzet áll is fenn, a tagok életét csak a saját befektetett vagyonuk mértékében érinti a rentábilis vagy deficites időszak – ebből adódik a korlátolt felelősségű gazdasági forma meghatározása. 

Hogyan alapíthatok kft.-t?

Minden olyan nagykorú és cselekvőképes természetes személy belevághat egy kft alapításba, aki a korábban meghatározott minimum törzstőke értékét képes előteremteni. Ezen túl kft. tagok lehetnek a gazdasági társaságok (jogi személyek) is. A tagok különálló törzsbetétei eltérő összeggel rendelkezhetnek, a lényeg, hogy a törzstőke értéke minden esetben elérje a három millió forintot. 

Napjainkban már lehetőség van arra is – ha szükség van rá –, hogy a cégbejegyzés és a nyilvántartásbeli kérelem benyújtása folyamán, a vállalati tagok a pénzbeli hozzájárulás 50%-nál kevesebb összeget fizessenek be. Ilyenkor a hátralékos hozzájárulás esetében időközben kell pótolni a lemaradást. Ha a meghatározott tőkeértéket – azaz a 3 millió Forintot – nyereséges helyzetben nem éri el a törzsbetétek teljes összege, akkor a kedvező helyzet nyújtotta pénzösszeg szétosztása, azaz az osztalékteljesítés elmarad. 

A gazdasági társaság életében a törzsbetétek azonban nemcsak a tagok helyzetét határozzák meg, de ugyanúgy a „beleszólási” jog és a kötelezettség is ez alapján redukálódik vagy növekszik. A törzsbetét és az üzletrész értéke a megalakulás pillanatában egy és ugyanaz, azonban a veszteséges és nyereséges időszakok alatt a befektetett tőke összegétől függ, hogy egy tag mennyire befolyásoló karakter, pontosabban, „meddig ér el a keze” a kft. működésében.  

Milyen okiratokra van szükség a kft. működéséhez?

 • alapító okiratra (egyszemélyes kft. esetében) vagy társasági szerződésre (többszemélyes kft. esetében)
 • tagjegyzékre, amelyben minden tag adatai szerepelnek (mint a személyes adatok, törzsbetéti összeg stb.)
 • közjegyző által hitelesített címpéldányra
 • elfogadó nyilatkozatra (az ügyvezető részéről)
 • cégnyomtatványra
 • banki igazolásra
 • apportlistára (=az apport a közös cégalapítás vagyoni hozzájárulása, amelynek értéke nem pénzbeli)
Ezekről érdemes tudnon cégalapítás előtt

Hogyan épül fel a kft. mint szervezet?

A korlátolt felelősségű társaság alapítását tekintve is egy szuper vállalati forma, ugyanis ha a cégalapítást egymagadban fontolgatod, akkor egy egyszemélyes kft. létrehozására is lehetőséged van. A gazdasági társaság szervezeti felépítését tekintve négy egységre bontható, amelyből a megalapításkor csupán kettőre van szükség: a taggyűlésre és az ügyvezetőre. 

A kft felépítésének legfontosabb szerve a taggyűlés, ugyanis akkor is döntéshozó helyzetben van, amikor a cég ügyei a belső szerv hatáskörébe tartoznak. A taggyűlést minden évben minimum egyszer össze kell hívni, ugyanis az olyan elengedhetetlen vállalati tevékenységekben van meghatározó szerepe, mint például

 • a nyereség szétosztása, 
 • a pótbefizetési kötelezettség nyomon követése, 
 • a jelentősebb szerződések megkötése,
 • az ügyvezető kiválasztása és jövedelmének meghatározása,
 • a cég átalakítását érintő módosítások lefolytatása. 

A taggyűlés mellett egy kft. sem jöhet létre vezető tisztségviselő – más néven – ügyvezető nélkül, ugyanis ez a személy számít a társaság képviselőjének. Elsősorban a gazdasági társaság ügyeinek intézésében játszik meghatározó szerepet, ebből kifolyólag, ha hibát vét, akkor a kft. veszteségeit egymagában is vállalnia kell. A munkájával okozott kárfelelőssége azonban nem csupán a cég tagjai felé, de a partnerek és egyéb személyek felé is kiterjed.

Ezen túl a gazdasági társaságok esetében sokszor alkalmaznak egy könyvvizsgálót is, akinek a foglalkoztatása csak akkor kötelező, ha a vállalat két év üzleti átlagában az alkalmazottak száma nem több ötven főnél, illetve ha a nettó árbevétel háromszázezer forint alatt van. Továbbá minden korlátolt felelősségű társaság életében szükség van egy felügyelőbizottságra, ha

 • a cég törzstőkéje több mint 20 millió forint,
 • a tagok száma meghaladja a 25 főt,
 • illetve ha az alkalmazottak létszáma 200 fő alatt nem állt meg.

A KFT legmeghatározóbb előnyei és hátrányai

A korlátolt felelősségű társaság vállalati forma előnyei

Eddig szinte végig a kft. előnyeiről olvashattál, hiszen már a neve is egy kedvező cégalapítási esélyről árulkodik. Hogyha egy saját vállalat létrehozásában gondolkodsz, a korlátolt szó ebben a kontextusban a lehető legjobbat, a védelmet jelenti. 

Ahogyan korábban írtuk, a kft. szervezeti struktúrájában minden tag kizárólag a saját törzsbetétéért felel. Ez annyit jelent, minthogy a tagok jogai és kötelezettségei nem egyenlők a társaság jogaival és kötelezettségeivel, ugyanis mindent a saját vagyonbetét értéke határoz meg. Ez a tulajdonság azonban nem mondható el a betéti– és részvénytársaságok felépítéséről, és arról se feledkezzünk meg, hogy a kft. alapításához egy tag is elegendő, míg a bt. esetében például ez nem lehetséges.

A kft. továbbá azért is kedvező lehetőség, mert nincs szükség akkora tőke bevonására, mint például a zrt. vállalati formák esetében. Egyáltalán nem mindegy, hogy három vagy öt millió forint befektetésével indul a vállalkozás. Egy korlátolt felelősségű társaság képes az olyan produktív és organikus növekedésre, amiből még bármikor létrejöhet egy nagyobb cégcsoport, így érdemes kevesebb költséggel, „kicsiben” kezdeni.

A korlátolt felelősségű társaság vállalati forma hátrányai

Semmi és senki nem tökéletes, ezért természetesen a kft. esetében is létezik néhány negatívum. A hosszadalmas procedúrák sokak kedvét elvehetik a karrierépítéstől, ezért ha egy korlátolt felelősségű társaság megalapításába vágnád a fejszédet, jobb ha felkészülsz – bonyolultabb az eljárás, mint a betéti társaságok esetében.

Ami még kifejezetten a kft. számlájára írható hátrányként, hogy amíg egy betéti társaságnál nincs megszabva a jegyzett tőke mértéke, addig a korlátolt felelősségű gazdasági társaságoknál létezik egy feltételként teljesítendő értékhatár. Ebből kifolyólag legyen szó a cég fenntartási– vagy megszüntetési költségeiről, a ráfordítás minden eljárási folyamatban egy magasabb összeget jelent, mint a többi vállalati forma esetében. 

A cég jövője a Te döntéseden múlik!

Teljesen mindegy, hogy melyik vállalati forma tulajdonságait vesszük górcső alá, hiszen amennyi cégötlet, –filozófia és –struktúra létezik, legalább annyi jó megoldás is. Neked mindig az a dolgod, hogy a saját elképzelésedhez megtaláld a tökéletes vállalati– és adózási formát, hiszen idővel így tudsz a vállalatoddal profitot termelni. A cégalapítási eljárás a kft. létrehozásának körülményessége általában szakemberért kiált. A „piszkos munkát” bízd a profikra, mielőtt belevágnál, keresd meg a számodra tökéletes ügyvédet!

Felkeltettük az érdeklődésed?

Jelen bejegyzésünk csak tájékoztató jellegű, nem minősül üzleti vagy ügyvédi tanácsadásnak. 

Mi történik miután elküldted az űrlapot?

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.

További bejegyzéseink

Ingatlan adásvétel ügyvéd

Ingatlan adásvétel ügyvéd segítségével

Egy ingatlan megvásárlása első ránézésre talán egyszerűnek tűnik. A vevő fizet, az eladó örül, a tulajdoni lapon bejegyzik a változást. Mindez a gyakorlatban persze egészen másképp néz ki. Számtalan tényező bonyolíthatja a helyzetet, és a jogszabályok is rengeteg kötelességet írnak elő. Egyebek mellett azt is, hogy az adásvételben ügyvéd is közreműködjön.

Tovább olvasok »
Ingatlan adásvételi előszerződés

Útmutató az ingatlan adásvételi előszerződés alkalmazásához

Amikor a végleges adásvételi megállapodás aláírásához valamilyen feltétel teljesülésére még várni kell, akkor számít bevett gyakorlatnak az ingatlan adásvételi előszerződés megkötése. A szerződő felek egyfajta szándéknyilatkozatának felel meg tehát, ami egyben kötelezettségvállalással ér fel a kontraktus későbbi létrejöttére.

Tovább olvasok »
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email