fbpx

Kft.-alapítás vs. egyéni vállalkozás - melyikkel jársz jobban?

Miről fogsz olvasni?

Mindenki más és más okok miatt dönt az önállósodás és a cégalapítás mellett, azonban mindenki ugyanazokat a kérdéseket teszi fel magának, mielőtt belevágna. Milyen formában tudnám a leghatékonyabban végezni a munkámat? A döntés nem egyszerű, hiszen számításba kell venni a fenntartási költségeket, az adózást, az alapítás nehézségeit és persze a várható bevételt is.

Az összes cégformának létezik előnye és hátránya, a választás azonban jellemzően két lehetőségre szűkül a kezdő vállalkozóknál: kft. vagy egyéni vállalkozás. Érdemes alaposan utánajárnod mindkét cégformának, hiszen akár több millió forint is múlhat a döntéseden! Cikkünkben segítünk elindulni az úton, és részletesen összehasonlítjuk az egyéni vállalkozást a kft.-alapítással.

Amit a vállalkozási formákról tudnod kell

Egyéni vállalkozás

Kétségkívül a legegyszerűbben elindítható és fenntartható megoldás, főleg, ha kisebb forgalomban gondolkodsz vagy nem szeretnél főállásban a cégedből élni.

Az egyéni vállalkozáshoz nincs szükséged kezdőtőkére, arra azonban ügyelned kell, hogy egyes tevékenységek engedélyhez vannak kötve. A papírmunka minimális, társat, társakat sem kell bevonnod, és akár KATA-s adózást is választhatsz.

Korlátolt felelősségű társaság

A kft. alapításához már kell némi kezdőtőkével rendelkezned, méghozzá 3 millió forinttal, hiszen ennyi a minimum törzstőke ennél a cégformánál.

Betéti társaság

Ezt a vállalkozási formát is sokan választják, hiszen igazán rugalmas. Lényege, hogy legalább egy beltagból és egy kültagból áll. Előbbi a saját vagyonával is felel, a kültag azonban csak a betett értékkel. Az induláshoz kezdőtőkére lesz szükséged, ennek mértékét azonban nem részletezik a jogszabályok. Hasonlóan a kft.-hez, a bt. esetében is dönthetsz az egyszerűsített vállalkozói adózás mellett (EVA vagy KATA).

Közkereseti társaság

A kkt.-k elsősorban a kisebb, családi vállalkozások körében népszerű. Nem véletlenül, hiszen itt minden tag (minimum kettő) korlátlan és egyetemleges felelősséggel tartozik. A kkt. alapítása nem nagy ördöngösség, és még minimálisan jegyzett tőkére sincs szükség. Jó viszonyra a tagok között viszont igen, ezért érdemes jól megfontolni, kivel vágsz bele a kkt. létrehozásába. A KATA-s adózási forma a kkt.-k esetében is elérhető.

Részvénytársaság

Részvénytársaságban akkor érdemes gondolkodnod, ha komolyabb pénzzel tudsz belevágni az alapításba. Még a zártkörűen működő társasághoz is 5 millió forinttal kell rendelkezned, az nyrt.-nél pedig ez összeg már 20 millióra emelkedik. Tény ugyanakkor, hogy a részvénytársaság a legsokoldalúbb, legtöbb lehetőséggel kecsegtető cégforma, ugyanakkor fenntartási költségei is kiemelkedőek. 

Egyszemélyes kft.

A kft.-ről elsőre talán a több tucat vagy több száz embert foglalkoztató cégek jutnak eszedbe, pedig arra is lehetőséged van, hogy egymagadban válj kft.-vé. Főleg akkor érdemes ezt választanod, ha az egyéni vállalkozás kereteit már kinőtted, de nem szeretnél társat, társakat bevonni a tevékenységedbe. Fontos azonban tudnod, hogy egy személy csakis egyetlen egyszemélyes kft-vel rendelkezhet.

A kft. vagy egyéni vállalkozás – pro és kontra

A kft. előnyei és hátrányai

Kezdjük rögtön a legfontosabb előnnyel: a kft. nagyobb presztízzsel bír, mint az egyéni vállalkozás. Talán apróságnak tűnhet, de a megbízások, megrendelések megszerzésében kétségtelenül előnyt jelent. Ahogy jobb esélyekkel indulsz akkor is, ha esetleg hitelre van szükséged. Mind az állami, mind a piacon elérhető lízingek, kölcsönök tekintetében szélesebbek a lehetőségeid.

A kft. esetében törzstagként nem tartozol felelősséggel a teljes vagyonoddal, csupán a törzsbetéted értékéig (kivéve, ha ügyvezető vagy más vezető beosztásban lévő tag vagy). Az adózás szempontjából is jobban járhatsz a kft.-vel, főleg, ha nagyobb árbevétellel kalkulálsz. A kisvállalati adó szerinti adózás ugyanis elérhetővé válik számodra, míg egyéni vállalkozóként erre nem lenne lehetőséged.

Áttérve a hátrányokra: 

 • A kft.-alapítása bizony költségesebb és némileg hosszadalmasabb procedúra is. Ahogy már említettük, a törzstőke nem lehet 3 millió forintnál kevesebb. A jó hír azonban az, hogy akkor is alapíthatsz kft.-t, ha épp nincs ennyi pénz a zsebedben. A törzstőke ugyanis nem csak készpénz lehet, hanem lehet például ingóság, valamely elismert vagy megítélt követelés,  vagy szellemi tulajdon is, sőt a jog azt is megengedi, hogy az alapításkor kevesebb vagyont bocsáss a cég rendelkezésére. Ilyenkor persze meg kell határozni a társasági szerződésben, hogy mikorra kell befizetned a teljes összeget, vagy mikorra kell a cég rendelkezésre bocsátanod a nem pénzbeli betétedet. Amíg perssze nincs befizetve a pénzbeli betéted legalább fele, vagy nem adod át a nem pézbeli betéted tárgyait addíg osztalékra sem vagy jogosult..
 • Egy kft. könyvelése lényegesen összetettebb feladat, mint az egyéni vállalkozásé, tehát könyvelőt kell fizetned. Mind a bérszámfejtés, mind a beszámolók bonyolultabbak, és az osztalékkivétel sem éppen gyerekjáték. 
 • Ha pedig nem szeretnéd folytatni a tevékenységedet, a kft.-t nem tudod szüneteltetni. Csakis a végelszámolás vagy a felszámolás jöhet szóba – ellentétben az egyéni vállalkozással. 

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás titka az egyszerűségében rejlik: nincs szükség kezdőtőkére az alapításhoz, fenntartása sem kerül vagyonokba, és év közben akár több ízben is szüneteltetned a tevékenységedet. Sőt, egyéni vállalkozó akár főállás mellett is lehetsz, ilyenkor ráadásul kisadózóként (KATA) csak havi 25 ezer forintot kell utalnod havonta a NAV-nak (főállásban 50.000-et).

Egyéni vállalkozóként az adminisztráció is kevesebb, hiszen például a kettős könyvelést sem követelmény. Adott esetben a költségeidet is elszámolhatod (iroda, telefon, kocsi), sőt akár alkalmazottokat is felvehetsz, méghozzá korlátlan számban (az viszont kikötés, hogy egyéni vállalkozóként személyesen is részt kell venned a tevékenységben). Ha pedig meg szeretnéd szüntetni a vállalkozást, nincs bonyolult eljárási rendszer.

Mindez nem jelenti, hogy az egyéni vállalkozásnak ne lennének árnyoldalai. 

 • Először is, a felelősséged korlátlan, vagyis a teljes vagyonoddal felelsz egy esetleges károkozás vagy tartozás esetén. 
 • Aztán persze ott van a presztízskérdés is, hiszen üzleti partnereid talán nem találják elég erősnek, megbízhatónak ezt a működési formát. Különösen külföldi megbízóknál merülhet fel, hogy szívesebben szerződnek egy kft.-vel.
 • Ahhoz, hogy egyéni vállalkozó lehetss, sok esetben szakképesítésre van szükség. Mielőtt belevágnál az önállósodásba, mindenképp ellenőrizd, hogy a választott tevékenységed ebbe a kategóriába tartozik-e. Az sajnos nem elegendő, ha egy alkalmazottad rendelkezik a képesítéssel. 
 • Az egyéni vállalkozás utolsó hátránya, hogy a növekedése korlátozott: bizonyos bevételi szint felett már nem éri meg ezt a formát választanod.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

hello@bplegal.hu

hello@bplegal.hu

Így zajlik a cégalapítás

Egyéni vállalkozásnál egyszerű dolgod van, hiszen szinte a teljes folyamat online zajlik az Ügyfélkapun keresztül.

A procedúra igazán nem bonyolult, de természetesen kérheted könyvelő vagy akár jogász segítségét is. Az egyéni vállalkozás indítása díj- és illetékmentes, viszont kamarai tagsági díjat fizetned kell indulás után. Ennek összege 5000 forint minden évben.

A regisztrációs során számos adatot kérnek. Az első, hogy hol lesz a székhely, a második, hogy milyen tevékenységeket szeretnél végezni. A főtevékenységeden túl tetszőleges számú további kategóriát is választhatsz. Ezután az adózási formát kell eldöntened, és itt választhatsz alanyi adómentességet is. Ideális esetben már azon a napon számlázhatsz, amikor bejelentetted a szándékodat.

A kft. esetében ennél azért bonyolultabb a dolog, ezért konzultálj jogi szakértővel, mielőtt belevágnál!

A létesítő okiratnak ugyanis vannak kötelező elemei, ráadásul a cégbíróságnál és a NAV-nál is be kell jegyeztetned a kft.-t. Előzetesen pedig olyan kérdéseket merülnek fel, hogy hol lesz a székhely, kik lesznek a tagok, ki lesz az ügyvezető, és a tagok milyen arányban részesülnek a nyereségből.

Ellentétben az egyéni vállalkozással, a kft. életre hívása nem nullforintos művelet. Igaz, a néhány éve bevezetett egyszerűsített eljárás illetékmentességet kínál, a törzstőkének azonban mindenképp rendelkezésre kell állnia (vagy legalábbis egy részének). Ehhez még számold hozzá az ügyvédi díjat és a jogszerű székhelyhasználatot igazoló tulajdoni lap árát (1000 Ft / darab). 

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt döntenél

Egy vállalkozás vagy kft. elindítása hosszú távú elköteleződést jelent. Különösen utóbbi esetben, hiszen – mint láthattad – kft.-nél nincs mód szüneteltetni a tevékenységedet. Hogy jó döntést hozhass, és a számodra megfelelő formát választhasd, az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak:

 • Egyedül szeretnéd-e folytatni a tevékenységet, vagy munkatársakra lesz szükséged?
 • Mekkora a leendő vállalkozásod eszközigénye?
 • Rendelkezel-e a megfelelő szakképesítéssel a választott munkához, vagy be kell venned valakit a cégbe, aki igen?
 • Főállásban szeretnél a vállalkozásoddal foglalkozni, vagy más forrásból biztosított a megélhetésed, és a cég csak keresetkiegészítésként szolgálna?
 • Mekkora kezdőtőke áll rendelkezésedre az induláshoz?
 • Hogy számolsz, mekkora bevételre lenne szükséged, hogy megélhess a vállalkozásból? Mekkora ehhez képest a várható bevétel a kezdeti időkben?
 • Rendelkezel-e megfelelő székhellyel, vagy bérelned kell ingatlant, irodát?
 • Mik a hosszútávú terveid a vállalkozással? Mekkora növekedési potenciált látsz a cégedben?
 • Amennyibe a társas vállalkozási forma mellett döntesz, és céget alapítasz, melyik megoldás az ideális számodra? Esetleg a kft. mellett más lehetőségek is szóba jöhetnek?

Hogy biztosan jól induljon a cég

Úgy határoztál, hogy belevágsz és a saját lábadra állsz az üzleti életben? Mi ebben csak támogatni tudunk, és akkor is segítünk, ha további információra, esetleg jogi tanácsra vagy könyvelőre van szükséged. Felkészült szakembereink megválaszolják a felmerülő kérdéseid és tippekkel látnak el az indulás kapcsán. Sőt, a céges papírokat is elkészítjük, hogy a cégalapítás ne akadjon fenn a jog útvesztőjében.

Keress minket bizalommal, és bízd profikra a kft.-alapítást vagy az egyéni vállalkozás indítását!

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

A kitöltés kötelezettségmentes.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.