fbpx

Cégkivonat

A cégkivonat egy adott cégre vonatkozó, a cégjegyzékben szereplő hatályos, fennálló adatokat hitelesen tartalmazó dokumentum.  A cégkivonatban az egyes adatok mellett fel kell tüntetni az adat bejegyzésének időpontját, illetőleg szerepeltetni kell, ha a cégadatokat illetően változásbejegyzési eljárás van folyamatban. Például, ha új telephely bejegyzését kérelmezte egy cég és a cégbíróság általi elfogadásra még nem került sor, a cégkivonatból már azelőtt látszódni fog, hogy a cég új telephelyet szeretne felvenni mielőtt az „hivatalosan” is telephellyé válna.

A cégkivonatok tehát a cégek legfontosabb, törvény által előírt adatait tartalmazzák. Különböző típusaik vannak, azok bizonyító erejétől függően: hiteles és közhiteles cégkivonatok.

  1. Az első típus a www.e-cegjegyzek.hu honlapról lekérdezhető cégkivonat. Ennek használata ingyenes és korlátlan, illetve a hatályos adatokat tartalmazza. Viszont első sorban tájékoztató jellege van: hiteles, de nem közhiteles, így nem minősül közokiratnak, bizonyító erővel nem rendelkezik. Megismerhetőek belőle egy cég cégjegyzékben nyilvántartott adatai, viszont hivatalos ügyintézés során csak nagyon kivételes esetekben szokták elfogadni. Azaz az üzleti életben a szerződést kötő másik fél aláírási jogosultsága ellenőrizhető belőle, azonban banki ügyintézés során már nem lesz megfelelő. 
  2. A cégkivonatok másik típusa pedig a közhiteles okirat. Ennek további két fajtája létezik, az elektronikus és papír alapú közhiteles cégkivonat. Közös jellemzőjük, hogy teljes bizonyító erővel és 30 napos érvényességgel rendelkeznek.
    1. Az úgynevezett e-közhiteles cégkivonat minősített elektronikus aláírással és időbélyeggel hitelesített, elektronikus dokumentum. Egyszerű beszerezni és minden olyan esetben felhasználható hivatalos ügyintézéshez, amikor lehetőség van a dokumentumok elektronikus benyújtására. Például akár banki ügyintézés vagy pályázat benyújtása esetén is.
    2. Ha viszont a dokumentumokat papír alapon kell benyújtani – egy pályázatnál ez is előfordulhat – akkor papír alapú okiratra lesz szükség. Ezeket a cégjegyzékeket az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata, velük szerződésben álló disztribútoroktól vagy közjegyzőtől szerezhető be. Ez is viszonylag gyorsan beszerezhető, jellemzően az igénylést és a díj megfizetését követő munkanapon a futárszolgálattal szokták kézbesíteni.  

A cégkivonatból a cégre vonatkozó fennálló adatok ismerhetőek meg. A teljes cégtörténetet – azaz a már törölt adatokat is – a cégmásolatból lehet megismerni.

Vonatkozó jogszabályok:

  • A 21/2006. (V. 18.) IM rendelet a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről 
  • A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 

Kapcsolódó fogalmak: