fbpx

Ne veszítsük el pénzünket: a kölcsönadási szerződés előnye

Miről fogsz olvasni?

A régi szép időkben talán elég volt a „gentlemen’s agreement”, vagyis az úri becsületszó, ha kölcsön adtunk valakinek valamit, ma azonban más idők járnak. A jóhiszeműség persze most is alapvető, ha magánszemélyek közti kölcsönadásról van szó, egy szerződéssel viszont biztosra mehetsz, és semmiképp nem maradsz hoppon.

A Polgári Törvénykönyv megkülönböztet haszonkölcsön-szerződést, ahol a kölcsön tárgya bármilyen dolog lehet, például autó vagy kerékpár. Ezzel szemben a kölcsönszerződés pénzre vonatkozik, mely lehet kamattal terhelt, vagy kamatmentes, amennyiben szívességi kölcsönről van szó. Így láthatod, hogy amit a hétköznapi nyelv sokszor kölcsönadási szerződésnek hív, azt a jogszabály kölcsönszerződésnek nevezi, azonban a kettő egy és ugyanaz. Cikkünkből mindkét esetet alaposan körbejárjuk, hogy a kézfogás és az aláírás után is nyugodtan aludhass.

Hogyan alkalmazzuk a kölcsönadási szerződést gépjárművek esetén?

A gépjármű kölcsönadási szerződések a haszonkölcsön-szerződések kategóriájába tartoznak. A törvény egyébként semmilyen kötelező alaki formát nem ír elő a kölcsönadási szerződések kapcsán, így a megállapodás akár szóban is érvényes lehet. Ezt azonban egyáltalán nem ajánlják a szakemberek, hiszen vita esetén a jogorvoslat nehézkes, ha nem éppen teljességgel lehetetlen. Érdemes tehát írásba foglalt autó kölcsönadási szerződést készíteni, még akkor is, ha közeli barát vagy rokon a másik fél.

Az interneten számos kölcsönadási szerződésminta található, de egyedileg is megfogalmazhatjátok a kontraktust.

A következő adatok semmiképp ne maradjanak ki: a felek személyes adatai, a gépjármű rendszáma, gyártási éve, modellje és típusa, valamint a kölcsön kezdete és vége. Célszerű ezen felül azt is rögzíteni, hogy a kölcsönadás pillanatában milyen sérülések és ismert hibák voltak az autóval kapcsolatban.

Hasonlóan fontos, hogy tisztázzátok, hogy kinél marad az üzembentartói jog. Ha a kölcsönadás több mint egy évre szól, akkor célszerű a kölcsönbe vevőt bejegyeztetni üzembentartónak. Hazánkban az objektív felelősség elve érvényesül, vagyis a hatóságok első körben az autó üzembentartóján próbálják behajtani a büntetéseket és pótdíjakat. Ha erről nem rendelkeztetek külön, akkor tulajdonosként neked kell majd állnod a cechet, ha a kocsid használóját gyorshajtáson kapják vagy tetemes parkolási hátralékot halmoz fel.

Az üzembentartói jog átruházása ugyan pénzbe kerül, további előnyökkel is számolhatsz. Egy esetleges káresemény, vagyis baleset esetén nem a te bónuszod bánja majd a történteket. Ilyen esetben ugyanis az üzembentartó saját biztosítást köt az autóra, aminek a díját is ő fizeti majd a szerződés időtartama alatt. Ha te maradsz az autó üzembentartója, akkor a te biztosításod alatt fut majd a kocsi. 

Ha casco biztosítás is van a gépjárműveden, érdemes átnézni a szerződést, nincs-e korlátozás arra vonatkozóan, hogy ki vezetheti az autót. Előfordulhat, hogy bizonyos életkorú vezető esetén nem érvényes a casco, így a biztosító nem téríti majd meg károkat. A casco egyébként nem átruházható, és egy autóra csak egy biztosítás köthető, így ennek a költsége mindenképp téged terhel majd.

Kölcsönadási szerződést magánszeméllyel és céggel egyaránt köthetsz. Mindkét esetben speciális körülménynek számít, ha külföldön is használják majd az autót. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy erről külön papír készüljön, vagyis a tulajdonos kifejezetten hozzájáruljon, hogy az autót Magyarországon kívül is használhassa a bérbe vevő. Egyes országokban azonban ez is kevésnek bizonyulhat, és további dokumentumokat kérhetnek a hatóságok.

Ukrajnában vagy Romániában ugyanis közjegyző által hitelesített nyilatkozatot kérnek arról, hogy a kölcsönautót jogosan használja a vezető. Ezt bármelyik közjegyzőnél elintézheted, az eljárás azonban nincs ingyen (1500 forintot kérnek aláírásonként). A legjobb, ha határmenti közjegyző-irodát választasz, ahol naponta találkoznak ilyen esetekkel, így pontosan tudják, milyen adatoknak kell szerepelniük a papíron.

Így járjunk el helyesen, ha pénzt szeretnénk kölcsön adni

A törvény meglehetősen rugalmasan kezeli a magánszemélyek közti kölcsönszerződéseket. Még csak írásba sem szükséges foglalni az ügyletet, a bíróságok a szóbeli megállapodást vagy egy e-mailezést, chatezést is elfogadnak. Ezekkel a megoldásokkal azonban nehéz utólag bármit is bizonyítani, ezért, ha biztosra akarsz menni, mindenképp foglaljátok írásba a kölcsönt. Sőt, a legjobb, ha közjegyzői okirat is készül, így biztosan védve leszel.

Ha közjegyzőhöz fordulsz, nem kell vakon beleugranod a pénz kölcsönadási szerződésbe. A jegyző ugyanis teljes körű tájékoztatást nyújt a kölcsön jogi hátteréről, szabályairól és a felek kötelezettségeiről. Arról is meggyőződik, mielőtt aláírnátok a szerződést, hogy nincs semmilyen akadálya a kölcsönügylet megkötésének. Semmiképp ne hagyjátok otthon a személyi igazolványt (esetleg útlevelet, jogosítványt), lakcímkártyát és az adókártyát, ezek ugyanis kelleni fognak a szerződéshez.

Hasonlóan a gépjármű kölcsönadási szerződéshez, pénz esetében is vannak olyan elemek, amiket feltétlenül szerepeltetni kell a megállapodásban. Természetesen nem maradhatnak el a két fél személyes adatai, a kölcsön pontos összege, a fizetés helye (célszerű banki utalást választani, annak ugyanis „nyoma marad”), a visszafizetés módja és határideje, valamint az esetleges kamatra vonatkozó információk. Ezen felül azonban bármilyen egyéb kitétel is megadható, ez csakis a felek egyéni megállapodásán múlik.

Ha pedig már szóba került a kamat, a Polgári Törvénykönyv szerint az a fő szabály, hogy a tartozás után kamat jár. Ettől azonban el lehet térni, az ilyen szerződéseket szívességi kölcsönnek híjvuk. Ilyenkor nemcsak a kamattól lehet eltekinteni, de az adós a kölcsönösszeg rendelkezésre tartásáért sem köteles díjat fizetni. Amennyiben viszont mégis kamatban állapodtok meg, pár szabályt szem előtt kell tartani. Bár a kamat mértéke bármekkora lehet, az irreálisan magas követelés és az adós helyzetével való visszaélés már uzsorának számít, és a szerződés semmissé válik.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha az adós nem fizet? Ha készült közjegyzői okirat, viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen a kölcsön azonnal, bírósági határozat nélkül is végrehajthatóvá válik. Vagyis ha kéred a tartozás végrehajtását, inkasszálhatják az adós bankszámláját, végrehajtás alá vonhatják az ingatlanát és a vagyontárgyait. A közjegyzői okirat tehát erős jogi védelmet jelent nemfizetés esetén. Egészen más a helyzet, ha csak szóbeli megállapodás történt, esetleg még szerződés sem készült.

Ilyenkor az első lépés a fizetési meghagyás, amit ügyvéden keresztül kell beadnod a közjegyzőnek. Az adósnak azonban joga van megtagadni a fizetést, vagyis ellentmondással élhet, ilyenkor pedig a polgári per marad az egyetlen járható út. Ez egy hosszú és költséges eljárás, ráadásul felperesként, vagyis kölcsönadóként neked kell bizonyítanod, hogy mikor, kinek, milyen feltételekkel és mekkora összeget adtál kölcsön.

Csakis alapos mérlegelés után

A bankok viszonylag könnyű helyzetben vannak, amikor kölcsönt helyeznek ki. Számos adatbázisból tájékozódhatnak a leendő adós anyagi helyzetével kapcsolatban.

Magánszemélyként nincs ilyen lehetőséged, ezért különösen körültekintőnek kell lenned. Legyen szó autóról vagy pénzről, csak olyan embernek adj kölcsönt, akiben maximálisan megbízol, és akit régóta és közelről ismersz.

Természetesen érdemes megfontolni azt is, hogy valamilyen dologi fedezet – esetleg ingatlant terhelő jelzálogjog – biztosítsa a követelésedet az adós nem fizetése esetére.Ilyenkor sem érdemes azonban jogi segítség nélkül belevágnod. Forduljatok ügyvédhez, mielőtt bármit aláírnátok, és kérjétek ki a tanácsát! Egy jogban jártas szakember segít megtalálni a hozzátok legjobban illő megoldásokat, és a közjegyzői eljárást is zökkenőmentessé teszi. Bizonyára te is számos rémtörténtet hallottál már kölcsön miatt tönkrement rokoni, baráti kapcsolatokról. Egy ügyvéddel és közjegyzővel felvértezve elkerülheted a buktatókat.

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.