fbpx

Mennyibe kerül a válás? Útmutató költségekről és eljárásról

Miről fogsz olvasni?

A válás költségeit elsősorban az határozza meg, hogy megvan-e a felek közötti egyetértés, amely elengedhetetlen a házasság gyors felbontásához. Bontóper esetén a folyamat gyakran hosszadalmas és bonyolult, ami magas költségeket eredményezhet a peres eljárás lezárultával. A bírósági illeték megfizetése feltétele a bontóper megindításának, az ügyvédi díjak, a szakértői költségek és egyéb járulékos kiadások viszont elkerülhetők, ha a házastársak az első tárgyaláson vagy azt követően egyezségre jutnak bizonyos kérdésekben. 

Bejegyzésünkben megnézzük, mennyibe kerül a válás, mikor milyen költségekkel kell számolnunk és hogyan tehetjük a lehető leggyorsabbá és költséghatékonyabbá a válás folyamatát. Kitérünk a bontóper kezdeményezésének szabályaira, a válás vagyonjogi vetületeire, valamint a költségviselés szabályaira – nézzük a legfontosabbakat!

Mikor mennyibe kerül a válás?

A válás legolcsóbb módja, amikor a bíróság jóváhagyja a felek megegyezését vagy a házastársak kibékülnek a perfelvételi tárgyaláson: ilyenkor a bíróság eltekint attól, hogy bármilyen perköltség megfizetésére kötelezze a feleket. Természetesen a 30.000 ft eljárási illetéket ilyenkor is be kell előzetesen fizetni a felperesnek. 

Hogyan lehetséges a válás kezdeményezése?

A válás a keresetlevélnek az illetékes járásbíróságon történő benyújtásával kezdeményezhető. Főszabály szerint a pert az alperes lakóhelye szerinti bíróságnál kell megindítani vagy annál a járásbíróságnál is benyújtható, amely területén a házastársak utolsó közös lakóhelye volt. 

A keresetlevélhez mellékelni kell a válóper illeték megfizetésének igazolását. Az illetékfizetési kötelezettség teljesíthető:

  • Csekken, amennyiben a magánszemély ügyfél elektronikus kapcsolattartásra nem kötelzett
  • az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül.

Válás közös megegyezéssel

Ha a házastársak végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes megegyezésük alapján közösen kérik a házasság felbontását, akkor a bíróság nem vizsgálja a házasság megromlásához vezető okokat, ami jelentősen leegyszerűsíti a válás menetét. Ha a felek válási egyezségben rögzítik megállapodásukat, ami megfelel a Ptk. által előírt tartalmi követelményeknek (rendezi például a közös lakás használatával, a közös kiskorú gyerek feletti felügyelettel vagy a tartással kapcsolatos kérdéseket) és az egyezséget a bíróság jóváhagyja, az első tárgyaláson meghozza a házasságot megszüntető ítéletet. 

Ellenzéses (tényállásos) bontóper

A bíróság békítési kísérletes minden válóper első lépése akkor is, ha csak az egyik fél kérvényezi a házasság megszüntetését. Amennyiben a házastársaknak nem sikerül egyezségre jutni az első tárgyaláson, kezdetét veszi a tényállásos bontóper. Ennek során a bíróság a házasság teljes és helyrehozhatatlan megromlásához vezető okokat vizsgálja, a felek nyilatkozatai és a bizonyítékok alapján feltárja annak körülményeit. 

Ennek keretében bizonyítási eljárásokat indítványozhat, például környezettanulmány elkészítését, igazságügyi pszichológus vagy más szakértő bevonását rendelheti el. Ennek díját főszabályként a felek kötelesek viselni, ami sokkal magasabb költségeket eredményez, mint a válás közös megegyezéssel. 

Milyen költségek merülnek fel a válás során?

A továbbiakban nézzük meg, milyen költségek merülhetnek fel a válás során és hogyan kötelesek a felek ezeknek viselésére!

Illeték

A házassági bontóper illetéke 30 000 forint, a házassági bontóperben hozott ítélet elleni fellebbezés illetéke pedig 15 000 forint. A válóper illetékét a keresetlevél benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni, amit igazolni kell a bíróság felé.

Ha a házasság megszüntetését csak az egyik fél kezdeményezi, akkor a felperes kereseti kérelmet terjeszt elő az alperes házastárssal szemben. A felperes által benyújtott keresetlevéllel szemben az alperes viszontkeresetet indíthat, előadva abban saját álláspontját. Az Illetéktörvény kifejezetten rendelkezik arról, hogy bontóperben a házasság vonatkozásában indított viszontkereset illetékmentes.

Kivételes esetben, bizonyos jogszabályi feltételek fennállása esetén kérvényezhető a bíróságtól a költségmentesség engedélyezése. A kérelem egy külön nyomtatvány kitöltésével terjeszthető elő és ebben az esetben nem kell az illetéket megfizetni.

Ügyvédi megbízási díj

Ügyvéd részvétele nem kötelező az eljárásban, ugyanakkor egyes pl. a közös ingatlannal kapcsolatos kérdések rendezésében(pl. ha az egyik házastárs ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos) szükséges lehet a jogi képviselő bevonása. 

A válóperes ügyvéd árak irodánként eltérőek: az ügyvédi megbízási díj szabad megállapodás tárgya, mértékére nem vonatkoznak kötelező törvényi megkötések. Ingatlannal kapcsolatos ügyekben a díjat jellemzően az ingatlan értékének százalékában adják meg, értéktől és az ügy bonyolultságától is függően. 

Az ügyvédi óradíjak is változatosak, jellemzően 30 000-50 000 forint között alakulnak. A jogi képviselő az okiratok megszerkesztésén és beadásán túl ellátja a felek peres képviseletét, tartja a kapcsolatot a bírósággal és tanácsokat ad a felek részére. Ugyanakkor az, hogy mennyibe kerül egy válóperes ügyvéd, mindig az adott ügy összes körülményének függvénye.

Bizonyítási eljárások költségei

Tényállásos válás esetén a felek bizonyítási indítványokat tehetnek, valamint a bíróság is rendelhet el bizonyítási eljárásokat a helyzet tisztázása érdekében – például szakértőt, tolmácsot rendelhet ki, tanút hallgathat meg. A bizonyítási eljárás költségeit jellemzően az a fél köteles előlegezni, aki indítványozza azt, ez akár százezer forint nagyságrendű kiadást is jelenthet. 

A házassági vagyonjogi per

A Ptk. feltételrendszere szerint a házasság felbontására a közös vagyon megosztása nélkül kerül sor a bonyolult gazdasági és pénzügyi kérdések tisztázása ugyanis aránytalanul meghosszabbítaná a válóperes eljárást. A házasság bíróság általi megszüntetését követően viszont bármelyik fél kérheti a közös vagyon megosztását.

A házassági vagyonjogi per lényegesen bonyolultabb és költségesebb, mint a bontóper. A vagyonjogi per illetéke a követelés 6%-a, egy törvényi maximummal, amely szerint az illeték mértéke legfeljebb másfél millió forint lehet az elsőfokú eljárásban. Az ügyvédi képviselet nem kötelező, ameddig a pertárgy értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Az ügyvédi munkadíj megállapítása jellemzően pertárgyérték alapján történik, általában 1-5% közötti mértékben.

Ki fizeti a válóper költségeit?

A válóper illetékét az eljárást kezdeményező félnek kell megfizetnie az eljárás megindításakor. Közös megegyezéses válásnál természetesen a felek ebben a kérdésben is szabadon juthatnak egyezségre. Ha házassági bontóperre kerül sor, a felmerült perköltség viseléséről a bíróság az összes körülmény mérlegelése alapján határoz, nem kizárólag pernyertességi alapon dönt.

Hogyan segít egy ügyvéd a válási papírok kitöltésében?

Bár ingyenes válás nem létezik, a jogszabályi környezet egyszerűsítése, a technológiai újítások (pl. elektronikus kapcsolattartás) bevezetése jelentősen gyorsabbá tették a válás menetét. Ezért – különösen, ha megvan a felek közötti egyetértés – a válás gyorsan és viszonylag olcsón megúszható.

Ugyanakkor egy közös megegyezéses válásnak is lehetnek olyan buktatói, amelyek nem várt bonyodalmakat okozhatnak a válás menetében. A keresetlevélnek vagy a válási egyezségnek egyaránt vannak olyan formai és tartalmi követelményei, amelyeket be kell tartani az eljárás során. Egy jogi szakértő bevonásával a folyamat valóban gyors, zökkenőmentes lehet, aki emellett hasznos tanácsokat adhat a válási iratok elkészítésében vagy a válási egyezség kialakításában. 

Milyen segítséget kínál a BP Legal csapata? 

Akár közös megegyezéssel, akár a saját vagy párod kezdeményezésére léptetek a válás útjára, A BP Legal csapatának profi és hatékony segítségére minden helyzetben számíthatsz! Tapasztalt kollégáink sokéves tárgyalótermi tapasztalattal rendelkeznek, ismerik a bontóperek valamennyi praktikáját ugyanúgy, mint a járulékos, polgári vagy családjogi kérdések kapcsán kialakult bírói gyakorlatot. A BP Legal szakértőire mindenben számíthatsz, a peres szakaszon kívül a válási okiratok megszerkesztésében, a beadványok benyújtásában egyaránt! Ha a lehető leggyorsabban és legkisebb költség mellett folytatnád le a válás menetét, keress minket, lépj velünk kapcsolatba!

A BP Legalnál felkészült ügyvédek várnak, akik jogi segítséget nyújtanak minden helyzetben.

Mi történik a kapcsolatfelvétel után?

1

Az űrlap elküldése után felvesszük veled a kapcsolatot és megbeszéljük az együttműködés részleteit.

2

Igényeidnek megfelelően részletes tájékoztatást adunk az ügyintézés menetéről, időtartamáról és költségeiről.

3

Együttműködésünk során maximális ügyvédi támogatást nyújtunk, legyen szó bármilyen jogi területről.